+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Milyen munka vár ránk februárban a kertben?

23.02.2021

Milyen munka vár ránk februárban a kertben?

A tapasztalt kertészeknek akkor is tele van a kezük, ha odakint még fagyos az idő. Melyik kerti munkát élvezed a legjobban ebben a szezonban? Egyikről sem szabad megfeledkezni - különben azt kockáztatjuk, hogy a szezon végén a kezünket tördeljük a termés elhalása és sikertelensége miatt.Összegyűjtöttük a kertben elvégzendő összes fontos teendőt ebben a februári kerti munkák áttekintésében.

kríky v záhrade chránené fóliou pred mrazmi

Február a kertben - melegebb vagy ringatózás?

A tavasz előtti kerti munkák megkezdése attól is függ, milyen napokat tartogat számunkra a február. Gyakran ez a legsúlyosabb fagyok és hirtelen hőmérséklet-ingadozások időszaka. Fennáll a veszélye annak, hogy ha korán kezelünk vagy ültetünk, a kertben lévő növények csak rosszabbul lesznek.

Még a legrosszabb napokon sem kell a házban maradni, hanem el kell kezdeni a tavasz előtti rendrakást és javítást:

  • Félmeleg üvegházak létesítése

  • Dobjuk ki a komposztot

  • Ellenőrizzük a növényeket a takarás alatt, de ne távolítsuk el őket rosszabb fagy és hó esetén sem

  • Rendszeresen ellenőrizzük a tárolt termést - eltávolítjuk a rothadó részeket, fenntartjuk az optimális páratartalmat és szellőztetjük a helyiséget.

  • Tárolt márbegóniákat teleltetésre vagy például muskátlikat? Távolítsa el a csúnya, rothadt részeket, és ellenőrizze a penész vagy más betegségek előfordulását.

Figyelem
A fagyos februárban ne siessen a kerti tavacska gondozásával. Semmiképpen se törje meg a jeget, csak csináljon egy lyukat. A befagyás megelőzésének ideális módja a polisztirol úszó vagy vízmelegítő használata.

Kerti munkaköri ciklus magasabb nappali és éjszakai hőmérsékleten

Minél több melegebb nap van egymás után, annál hamarabb láthatjuk, hogy a fákon felébrednek a rügyek, és fokozatosan kibújnak a virághagymák. Ha a nappali hőmérséklet 10 °C fölé emelkedik, hamarosan gyönyörködhetünk a kertben az első hóvirágokban, primőrökben, nárciszokban vagy krókuszokban.

snežienky na snehovej prikrývke v záhrade

A díszkertben a következőket tegye meg

Ültessünk a kertbe egy ágyásnyi naspolyát, mivel ez az egyik legjobban fagy- és hótűrő növény. Nagyszerű tipp, ha más, hasonlóan szép évelők, például encián, kékcsengő vagy mák ültetésére is összpontosít. Ha jó idő van, a díszfákat és -cserjéket még azelőtt metszze meg, hogy rügyeket növesztenének, és erősen folyik a nedvük. Ha a nedvfolyás a későbbi metszéssel megszakad, vagy ha tavaszi fagyok fenyegetik, a fák nedv nélkül (növényi nedv) kiszáradnak. Ráadásul ametszési sebek ilyenkor gyorsabban gyógyulnak - javasoljuk, hogy kezelje őket aFytofarm Dendrosansegédanyaggal . Ez vonatkozik a lila-, hibiszkusz-, aranyeső- vagy díszszilvafákra.

Öreg, beteg és nem termő fák vannak a kertjében? A lehető leghamarabb távolítsa el őket és gyökereiket. Öntözze az egészséges tűlevelű és lombhullató cserjéket. Ne felejtse el, hogy különösen alombhullató cserjéknek van szükségük februárban erőteljesebb metszésre. Ősszel ültetett virághagymákat? Beltérben vannak? Ne felejtse el rendszeresen trágyázni őket, pl. Bulb Drop segítségével. Februárban, melegebb időben is ültethet.

Milyen gondozást igényel a gyümölcsöskert?

Amelegebb tél nem kedvez a gyümölcsöskertnek, mivel a kártevők nem fagynak meg rendesen, de akéső tavaszi fagyok sem - a teljes termést elveszítheti, miközben a gyümölcsfák már virágoznak.

Figyelem
A gyümölcsfák metszésére a tavasz közeledtével fordítsunk figyelmet, de néha a jó öntözés és a megfelelő öntözőberendezések kiválasztásának rovására.az egres és a ribizli az első, amit meg kell metszeni és kezelni kell, mivel ezek indulnak el leghamarabb . Ez a legjobb időpont azoltványok oltására is . Az őszibarackot különösen nehéz megmetszeni, akárcsak a sárgabarackot és a csonthéjasokat. Ezek metszése általában elmarad az alma, a körte és a kis gyümölcsök metszésétől. A hónap végén megmetszjük a tőkéket, vagy előkészítjük a magokat a tavaszi új fák ültetéséhez.

černicový ker od snehu

Ne becsüljük alá az előpermetezést - hogyan válasszuk a megfelelőt gyümölcsfáink számára? Mi tanácsot adunk!

Nem esik az eső, de már februárban is zöldül a veteményeskert?

Akertészek körében a legvitatottabb kérdés, hogy kell-e előcsíráztatni a burgonyát. A palánták csírázásához a megfelelő körülmények 10 és 15 °C közötti hőmérsékleten, világos helyen uralkodnak. A burgonyát homokkal vagy más nagyon laza talajjal teli ládába helyezzük. A tavasz előtti munkák középpontjában a saláták helyes ültetése és a téli fokhagyma kezelése is áll. Az üvegházakban sárgarépát, retket, salátát, karalábét és a hónap végén paradicsom- és paprikamagokat ültetünk.

hlávková kapusta od mrazu vo vyvýšenom záhone
Tippünk
A kertben ebben az évszakban takarítson meg minél több füvesített területet. A gyepszezon csak márciusban kezdődik, amikor végre eltűnik a hó. Ekkor kezdjük el a régi fű, a levelek és a gyomok eltakarítását. Februárban viszont már a karbantartásra és például a kerti szerszámok javítására összpontosíthat.

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények