+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Ízletes fűszernövények, amelyeket télen otthonod kényelmében termeszthetsz

19.01.2023

Ízletes fűszernövények, amelyeket télen otthonod kényelmében termeszthetsz

Útmutatást és inspirációt keres arra vonatkozóan, hogyan alakítson ki fűszernövényágyást anélkül, hogy kertre lenne szüksége?Van egy egyszerű megoldásunk - az erkély, a terasz, a konyha ablakpárkánya vagy a kellően világos belső tér tökéletes egy mini fűszerkert számára! Olvassa el útmutatónkat a gyógynövények ültetéséről és gondozásáról.

bylinky pestovanie doma

Tartósság és gyógynövényválasztás

Az otthon termesztett gyógynövények több gondozást igényelnek, mint a kertben termesztettek. De ez nem jelenti azt, hogy ne tudnának ugyanolyan sokáig örömet okozni! Egyes gyógynövények egy évig, mások pedig több szezont is kibírnak. Az egynyári fűszernövényekközé tartozik az ánizs, a koriander, a bazsalikom és a kapor. Az évelők közé tartozik a rozmaring, az oregánó, a babérlevél, a levendula, a majoránna, a menta, a citromfű, a zsálya, a szeretetvirág, a sóska...

A fűszernövényeket is aszerint kell kiválasztani, hogy melyiket lehet felhasználni a konyhában, illetve szükség esetén szárítani vagy lefagyasztani.

Hakevés hely van otthon a fűszernövények számára, akkor a fűszernövények egymás iránti tűrőképességealapján válasszon . Egyes fajok még egymáson is megélnek!

  1. Például akoriander, az édeskömény, az ánizs és a kaporegy edénybe kerülhet.

  2. Egy másik cserépbe tegyünkmetélőhagymát, pitypangot, petrezselymet, anyósvirágot és zsályát.

  3. Próbáld ki a különbözőbazsalikom- vagy mentafajtákkombinálását ugyanabban a cserépben.

Termesztés magról

Amagról való termesztés egyszerűbb és olcsóbb, mint a már termesztett fűszernövények megvásárlása. Azonban egy kicsit több időt vesz igénybe. Először is elő kell nevelnie a magokat kis cserépben:

  • Szórja el a magokat az aljzat felszínén, és fedje be kb. 1 cm vastag aljzattal.

  • Ne tömörítse túlságosan az aljzatot, hogy a palánták a talaj felszíne fölé kerülhessenek.

  • A talajt enyhén locsolja meg vízzel, és fedje le fóliával.

  • Ezután csak tegye a cserepeket világos helyre - de ne közvetlen napfényre, mert az a fólián keresztül megégetheti a fiatal fűszernövényeket.

  • Amint a fiatal növények kicsíráztak és gyökeret eresztettek, helyezze át őket egy nagyobb, tartósabb cserépbe.

pestovanie byliniek

Cserépben vásárolt gyógynövények

Vásárolhat már cserépben nevelt gyógynövényeket is - ez a módszer kicsit drágább, de sokkal gyorsabb. A vásárlás után vegye ki a gyógynövényeket a cserépből, és otthon ültesse át őket. Alkalmas egy vízelvezető réteggel és humuszban gazdag földdel ellátott cserép.

Olyan neves termesztőtől vásároljon palántákat, ahol biztos lehet a növények minőségében. A szupermarketben általánosan kapható fűszernövények nem biztos, hogy sokáig maradnak életben.

Mennyi vízzel öntözzük a gyógynövényeket?

Agyógynövényeknek sok vízrevan szükségük , de nem túl sokra! Ha erkélyre ültette őket, közvetlen napsütéses helyre, akkor a melegebb napokon kétszer is meg kell öntöznie őket. A fűszernövények jobban bírják, ha időnként szárazabb, nem pedig túlöntözik őket.

A cserepeknek vízelvezető lyukakkal kell rendelkezniük - különben a gyökereik elrohadnak. Csak szobahőmérsékletű/nedves vízzel öntözzük. A hideg víz sokkolhatja a növényeket. Azideális öntözővíz azonban az esővíz - ha van módja felfogni, akkor tegye meg! Esős időben kiviheti a növényeket a szabadba, és hagyja, hogy leporolják őket - ez megtisztítja őket a portól, és biztosítja számukra a szükséges nedvességet és tápanyagokat.

Milyen földet használjunk a gyógynövényekhez?

A cserepekbe mindig tegyél egy vízelvezető kavicsréteget, majd földet. A tápanyagban gazdag talaj az ideális - keverje az aljzatot egy kevés komposzttal vagy tőzegmohával. Az aljzathoz adhat egy kis homokot a levegőztetés érdekében. Vagy vásároljon kész, kifejezetten gyógynövények számára kifejlesztett szubsztrátumot. A rendszeres tápanyag-utánpótláshoz használjon megfelelő műtrágyát - Natura Herb Garden vagy Hostic Sticks.

Milyen fényre és környezetre van szüksége a gyógynövényeknek?

Agyógynövényeknek jól szellőző és napos helyrevan szükségük - de vigyázzunk a közvetlen napsütéssel, amely az ablakon keresztül naponta több órán keresztül is besüthet rájuk. Ha lehetséges, ne tegyük a gyógynövényeket északi fekvésű ablakba. Vigyázzon arra is, hogy az ablakpárkány alatt ne legyen radiátor, vagy nyitott ablak a fűszernövények közvetlen közelében - mindkettő károsíthatja őket.

bylinky pestovanie v kvetináči

Figyeljen a gyógynövényekre

Bár a legtöbb gyógynövény gyönyörű virágokat hoz, a virágzást érdemes megelőzni. A virágok megfosztják a növényt az energiától - ezért mindig távolítsa el őket korán. Egy virágzó metélőhagyma például sokkal hamarabb megkeményedik és kiszárad, mint az, amelyik nem jutott el a virágzásig. Ugyanakkor a fűszernövényeket rendszeresen vágja vissza és metszse meg - még több gyönyörrel fogják meghálálni. A levágott és el nem fogyasztott fűszernövényeket lefagyaszthatjuk vagy száríthatjuk. Hogyan kell csinálni? A válaszokat cikkünkben találja meg Hogyan szárítsuk vagy fagyasszuk le a fűszernövényeket télire?

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények