+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » 16 gyakran feltett kérdés az ültetésről

07.05.2021

16 gyakran feltett kérdés az ültetésről

Ako správne sadiť

Akár ablakpárkányra, akár kerti ágyásba, akár üvegházba ültetünk, megtaláljuk a választ azokra a kérdésekre, amelyek az ültetés során szoktak felmerülni. Mibe ültessünk, milyen talajt használjunk, és mikor a legjobb az adott növénynek? Jó, ha tudjuk, mit mivel kombináljunk, hogy élvezhessük egészséges kertünk gyümölcseit.

1. Milyen talajt használjunk az átültetésekhez?

Ako sadiť priesady

Ma már vásárolhatunk olyan vetési szubsztrátumot, amely elnyomó hatású, és megvédi a fiatal növényeket a rothadástól és a kártevőktől. A vetési szubsztrátumnak optimális pH-ja van a fiatal növények számára, és jó tulajdonságai vannak, mint például a levegőtlenség és a vízmegtartás. Más esetben használhatunk tőzeggyökereket vagy lignocellulózokat.

Figyelem
ne hozzon földet a kertből a lakásba. Az ilyen kerti föld sok mikroorganizmust tartalmaz, amelyek átterjedhetnek a lakásban lévő szobanövényekre.

2. Mi az előnye a palánták előnevelésének?

Ako sadiť bylinky

Aválasz a gyümölcs korai érése. Ha a tenyészidőszak hosszabb, mint a növény számára a legjobb idő, akkor otthon virágzó környezetet teremthet, ha ablakpárkányra vagy üvegházba ülteti, ahol a hőmérséklet optimális lesz a magok csírázásához. Az így ültetett zöldségekkel egyszerűen hamarabb élvezheti a gyümölcsöt, mintha egyenesen a hideg, kora tavaszi talajba ültetné őket.

Tippünk
keverje a palántákat, és ne tegyen egy fajtát egymás mellé. Ha kártevőt kap, az gyorsan elszaporodik. Kombinálja a palántákat, keverje a paprikát a paradicsommal, vagy tegye őket otthonában több helyre.

3. Milyen zöldségeket termesszünk palántákból?

Ako sadiť priesady

Ami éghajlati övezetünkben csak bizonyos időszakokban van elegendő napsütés és hőmérséklet a gyümölcsök éréséhez. Apaprika és a paradicsom a csírázás után 4-5 hónappal érik be. Ha olyan időpontban tennénk ki a szabadföldbe, amikor a talaj már kellően felmelegedett a magvetéshez, ez azt jelentené, hogy a gyümölcsök októberben érnének be, amit a mi éghajlati övezetünk sajnos nem tesz lehetővé.

Uborka, jégsaláta vagy póréhagymais termeszthető palántákból . Alapvetően bármi, amit korábban szeretne betakarítani. Tudja meg, mikor az optimális időpont a palánták ültetésére és a zöldségek ültetésére, és kezdjen hozzá.

4. Hogyan kell paprikát ültetni?

A paprika érzékeny az alacsony hőmérsékletre. Csak akkor ültesse el, ha biztosan tudja, hogy az éjszakai hőmérséklet nem lesz 15 °C alatt. A paprika megfelelő ápolását nem szabad alábecsülni, ahogyan a paprika ültetés előtti akklimatizálását sem. Néhány nappal a paprika kertbe ültetése előtt lassan és türelmesen akklimatizálja őket a közvetlen napra napi néhány órára. Kezdje reggeli napsütéssel, és ebédidőre húzza őket félárnyékba. Ültesse őket mélyre, akárcsak a paradicsomot. Ne féljen a földet a szár egy részére is felhalmozni. A szár el fogja engedni a gyökereket, és az egész növény stabilabb lesz.

5. Hogyan kell paradicsomot ültetni?

A paradicsom igazán igénytelen. Ha a palánták kihajtottak, magasak és vékonyak, akkor mélyebbre ültethetiőket a földbe . Három fagy (május 15.) után ültesse el, hogy elkerülje a palánták fagykárosodását. Minden paradicsomhoz adjon egy stabilizáló karót, amely elég magas az ültetett paradicsomfajtának megfelelően. Kérjen segítséget paradicsomtermesztési tippjeinkkel.

6. Hogyan kell ültetni az uborkát?

Podporná sieť na uhorky

Az uborka termesztéséhez jó napos helyre és sok vízre van szükség. A magok jó csírázási arányúak, és május második felében ültessük el őket. Helyezzünk két magot az ültetőgödörbe, és tenyérrel nyomjuk le a földet. Tartsunk legalább 5 cm távolságot a növények között. A gyümölcsök rothadásának megakadályozása érdekében használjunk támasztékot - olyan szerkezetet, amelyen az uborka húzza magát. Egy másik lehetőség, hogy az uborkát egy kerítés mellé ültetjük. Ez az ültetési mód az uborka betakarítását is sokkal könnyebbé teszi.

7. Hogyan kell salátát ültetni?

sokféle salátafajta létezik. A fajtának megfelelő vetési idényt kell követni. A legtöbb salátafajta vethető a parlagon, amíg a parlagon a hőmérséklet nem csökken 5°C alá. Ha előkészítette a saláta palántáit, akkor az éjszakai fagyok visszahúzódása után kiültetheti őket a kertbe egy 30x30 cm-es területre. Ne feledje, hogy a salátát védje a kártevők, például a levéltetvek és a csigák ellen.

8. Hogyan ültessük a burgonyát?

Akicsírázott burgonyát úgy helyezze a földbe, hogy a csírák felfelé nézzenek. A földet csak halmozza fel, ne tömörítse. A túl erős tömörítés a burgonyacsírák letörését okozhatja. Gondolja át, hogy a burgonyát tárolni kívánja-e, vagy közvetlen fogyasztásra termeszti, és a burgonyafajtát ehhez igazítsa.

Ako sadiť zemiaky

Tippünk
ültessen napraforgót az uborka mellé. Így az uborka nem keseredik meg, a napraforgó pedig legfeljebb a beporzó méheket vonzza.

9. Hogyan ültessünk epret?

Ako sadiť jahody

Aszamóca jó ültetésének kulcsa, hogy ültetés előtt készítse elő az ágyást. Az epret ültetheti függőcserépbe vagy balkonrácsra is. Ha cserépbe ülteti az epret, használjon jó minőségű szamócatrágyát, mivel a cserép tápanyagtartalma gyorsan kimerítheti a palántákat.

10. Hogyan kell fokhagymát ültetni?

A palántázott fokhagymát ossza gerezdekre, és a gyökérlabdával lefelé fordítva ültesse el. Kiültetheti:

  • Azőszi fajtákat 8 cm mélyre vagy mélyebbre ültessük. A sortávolság 10-15 cm. A sorok között 20-30 cm távolság ajánlott.

  • Atavaszi fokhagymafajtákat tavasszal a lehető legkorábban ültessük ki, lehetőleg amint a talaj felengedett. Az őszi fokhagymánál sekélyebbre ültessük 5-6 cm mélyre. A sortávolság 10-15 cm. A sorok között 20-30 cm távolság ajánlott.

Azágyás előkészítése a fokhagyma ültetéséhez rendkívül fontos a jó és egészséges termés érdekében.

11. Hogyan kell ültetni az áfonyát?

Az áfonyának egyértelműen savanyú talaj pH-értékre van szüksége a virágzó növekedéshez. Fokozatosan felszabaduló műtrágya hozzáadása optimális feltételeket biztosít az áfonya számára. A gombák és mikroorganizmusok a növény kommunikációs csatornája a talajjal. Ezért a tápanyagok jobb felszívódása érdekében a talajból a tápanyagok jobb felszívódása érdekében adjunk mikorrhiza baktériumokat az áfonya számára előkészített ültetőgödörbe.

12. Hogyan kell ültetni a hagymákat?

Ahagymákat általában ősszel kell elültetni. A hagymákat általában olyan mélyre kell ültetni, hogy az elültetendő hagyma mérete megegyezzen a hagyma fölött megmaradó földhalom méretével.

13. Mit lehet először vetni a téli hónapok után?

Február: zellerszár, zellergumó

Március: paprika-, paradicsom- és lófű- vagy salátapalántákat

Április: spenót, borsó, saláta, retek, hagyma, póréhagyma és fűszerek

Május: cékla, bab, brokkoli, uborka, sütőtök, cikória

Június: retek, bab, édeskömény, káposzta, karfiol, bokorbab.

14. Miért pusztulnak el a növények vagy a palánták, miután a magok kicsíráznak?

Padanie vzchádzajúcich rastlín

Akelő növények lehullása gyakori hiba oka a különböző zöldségfélék, de a dísznövények előnevelésében is. Többféle szervezet is érintett. A Previcur energia jó megelőzés és hatékony gyógymód lett.

15. Milyen a növényközösség a termesztésben?

Amegfelelő növénytársulás támogatja és gazdagítja egymást. Például a "három nővér" közösség elnevezés a kukorica, a kúszóbab és a sütőtök együttes termesztését jelenti. A bab nitrogénnel járul hozzá a talajhoz, ami hasznos trágya a növény életerős növekedéséhez, a sütőtök árnyékolja a talajt és megtartja a nedvességet, a kukorica pedig támaszként szolgál a babnak. A növények segítik egymást.

16. Termeszthetem ugyanazt a növényt ugyanazon a helyen több egymást követő évben is?

Anövények váltogatása csodálatos módja annak, hogy megakadályozzuk, hogy a talaj, amelynek táplálnia kellene őket, elfáradjon. Minden növény bizonyos elemeket von el a talajból, amelyekre szüksége van a növekedéshez. Ezeket pótolhatjuk műtrágyával, vagy egyszerűen csak váltogathatjuk a növényeket. Próbáljuk ki, hogy a gyökérzöldségek után borsót ültetünk. A borsó gumós baktériumai nitrogénnel töltik fel a talajt.

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények