+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Egyszerű utasítások az édes eper termesztéséhez még egy kezdő számára is

20.05.2020

Egyszerű utasítások az édes eper termesztéséhez még egy kezdő számára is

A szamóca az egyik legnépszerűbb és legjobban alkalmazkodó kis gyümölcskultúra. Termesztése egyáltalán nem nehéz, akár az erkélyen, akár a kertben szeretné termeszteni. Ha tavasszal még "frigid palántákat" vagy előnevelt palántákat is ültetsz, nyáron már élvezheted a termést.

ako pestovať jahody

Eperfajták

A legjobb fajták az Elsanta, a Senga sengana és a Korona. Az Elsanta az a fajta, amelyet Prof. Hričovský a leginkább ajánl. Közepesen korai, rendkívül ellenálló és nem rothad. A Korona egy közepesen korai eperfajta. Kiváló kiegészítője az Elsanta fajtának.

Ha nincs kertje, csak a Mara de bois balkonfajtát vásárolja meg. Ezt a szívós fajtát cserépben is termesztheti, és őszig élvezheti a gyümölcsöt.

Hogyan ültessük az epret?

Vegye ki a növényeket a palántából, és ollóval vágja le a gyökereket, hogy minél hamarabb meggyökeresedjenek az új talajban.

ako sadiť jahody

Az eperágyás előkészítése

Szórjon friss vagy granulált tehéntrágyát az ágyás aljára, öntözze meg jól, és ássa be. Az egyik leggyakrabban használt a Hoschitz tehéntrágya. Ezután helyezze a komposztot a talaj tetejére, és fedje le a talajt nem szőtt anyaggal. Ez megakadályozza a talaj kiszáradását, a gyomok növekedését, a gyümölcs nem ázik el annyira, a gyümölcs nem koszolódik be. Eső idején a víz a sorok közötti gödörbe folyik le, csökkentve a gombabetegségek kockázatát. Ha nem használunk friss trágyát, az ágyást két héttel az ültetés előtt is előkészíthetjük.

Ültetéskor a szamócát vagy laza talajba, vagy közvetlenül a fóliába ültessük . Legalább 30-35 cm-re ültessük a laza talajba, és a sorokat legalább 60 cm távolságra ültessük egymástól. Az ültetés után öntözzük meg, és hetente háromszor ismételjük meg az öntözést, különösen az ültetés utáni első napokban.

záhon na jahody

A fólián készítsen keresztmetszetet és sekély lyukat a palántának. A gyökereknek a talajfelszín alatt kell elhelyezkedniük. A szív ne a föld alatt, hanem a talaj szintjén legyen. A palántáknak egészségesnek kell lenniük, jól fejlett gyökerekkel és legalább három levéllel kell rendelkezniük. A szamóca ültetésének ideális ideje augusztus, de tavasszal április-májusban is ültethetjük. Ültetés után mindenképpen öntözzük meg jól. Ha a palánták gyökérkezeltek, akkor egész nyáron ültethet .

A sorok közé szalmát teríthet a gyomok megelőzésére. Vágja le az elhalt és fekete virágokat vagy más nem kívánt növényi részeket.

Vigyázat - Az elszáradt levelek és a fekete virágok semmiképpen sem tartoznak a komposztkupacba.

Hogyan szaporítsuk a szamócát?

A szamóca szaporításához mindössze egy kis cserépre, némi táptalajra és egy darab drótra van szüksége. Válassza ki a dugványokat azokból az eperfürtökből, amelyek a legtöbbet teremnek. Rögzítse a drótot a rizóma karomban lévő részéhez, hogy az meggyökeresedhessen a cserépben. Ne vágja le ezt a hajtást, csak a tovább növő hajtást vágja le. Öntözzük meg a hajtásnövényt, még akkor is, ha az még az anyanövényhez van rögzítve. A palánták általában már 2 hét alatt meggyökeresednek.

Egy hónap múlva a palánták már eléggé meggyökeresedtek ahhoz, hogy elválaszthassa őket az anyatövektől. Így az eredeti növénynek lesz ereje további virágokat hozni.

A szamócát két változatban lehet ültetni - előnevelt szamóca multiplate-ekben gyökérlabdával vagy frigóültetés - fagyasztott (-2°C) szamóca levelek nélkül, ahol csak a szív és a gyökérzet van jelen.

Egy helyen 3-4 évnél tovább ne termesszen epret. Ezután dobja ki a szamócatövényt, és helyezze át máshová. A szamócát betakarítás után vágja le, hogy eltávolítsa a betegségcsírákat. Vágás után jól öntözze meg őket.

Szezonális vagy évelő?

Az egyszikű és a holdszamóca számos fajtája létezik, amelyeket magról termesztenek. Amikor a rizómák elkezdenek megjelenni, vágja le a legtöbbet, hogy a növények ne gyengüljenek el. Az idényiek többet teremnek - nagyobb mennyiséget biztosítanak a feldolgozáshoz. Az évelők májustól októberig teremnek - ezek kisebb mennyiségben rendszeres fogyasztásra szolgálnak.

A szamóca trágyázása

A szamócának szerves anyagokkal dúsított talajra van szüksége. A műtrágyának az alaptápanyagokon kívül szerves anyagot is tartalmaznia kell, ami humuszt ad a talajnak. Ezeket a műtrágyákat ideális esetben még az ültetés előtt be kell dolgozni a talajba. AKristalon szamócatrágyát vagy a hasonló Hoštice szerves trágyát, illetve a Dél-Böhönye trágyátajánljuk szamócához és más kis gyümölcsökhöz. Kipróbáltuk a Floria - gyorsan ható kétkomponensű műtrágyát is. Ajánljuk még a Cererit with guano - szerves ásványi kloridmentes granulált műtrágyát.

Vigyázat - Az őszi betakarítás után a legtöbb kertész elfelejti megtrágyázni az ágyást , hogy az ősz és a tél folyamán megerősítse a szamócát a következő évi jó termés érdekében.

Ha Ön a kizárólag biológiai trágyázás híve, akkor javasoljuk, hogy készítsen csalánlevet. Ezzel a csurgalékvízzel célszerű tavasszal, az első gyümölcsök kialakulása előtt trágyázni a szamócát.

Hogyan védjük a szamócát a kártevők ellen?

Javasoljuk, hogy az epret csigapellettel szórjuk be. A Ferrimax az egyik legnépszerűbb termék. Nézze meg a videót, hogy mindent megtudjon róla.

Kártevő- és betegségkatalógusunkban megtalálja az egyes betegségekre legmegfelelőbb termékeket. A szamóca leggyakoribb betegségei közé tartozik a szürkerothadás - szüretkor elcsúfítja a gyümölcsöt.

Egy másik betegség a szamócavirágfoltosság, amely elpusztítja a szamóca virágait.

Az esős években óvakodni kell a foltosságtól . Ez egy gombás betegség, amely a leveleket támadja meg. A szamóca virágvégrothadása szintén jól érzi magát nedves körülmények között. Rendkívül sok gazdanövénye van. Az eper lisztharmat a gyümölcsöt sűrű fehér micéliummal támadja meg.

ochorenie jahôd - sivá hniloba útočí na plody vo zberovom období Krčková hniloba - plesňové ochorenie jahôd

Az epernek minden gyümölcskedvelő kertjében és balkonján ott kellene lennie. Csak rajtad múlik, hova ülteted. Nézze meg ezt a videót inspirációért. Ebben megtalálod, hogyan ültethetsz szamócát otthonodban, kényelmesen az ereszben, létrán, függőleges csőben vagy közvetlenül az erkélyeden, minimális helyigény mellett.

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények