+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Hogyan lehet megszabadulni a levéltetvektől a kertben és a lakásban?

23.04.2020

Hogyan lehet megszabadulni a levéltetvektől a kertben és a lakásban?

A mostani szezonális munkák során a hosszúkás, fényes testű rovarok telepeit veheti észre a leveleken és a növény egyéb részein. Nagyon valószínű, hogy a tavaszi portyázások után a levéltetvek fenyegetik a termést. Erősségük a gyors szaporodási képességük, egy év alatt 10-16 nemzedéket is létrehozhatnak. A kertben e kártevő fertőzése a növények több mint 95%-án előfordulhat, ami azonnal meg kell, hogy győzzön bennünket a sikeres megelőzésről és védekezésről.

Škodcovia vošky na rastlinách

Hogyan lehet azonosítani a levéltetveket?

Alevéltetveknek (Aphidoidea) jellemzően sima, kopasz testük van, amely vagy kifejezetten fényes, vagy tompább, viaszos filcű. A felszínen egyes levéltetűfajoknál fejlett, legyező alakú, legyezőszerűen végződő sörték találhatók.

Azapró, szárnyatlan levéltetvek számos csoportbantalálhatók a növény bizonyos részein. Szúró- és szívószervükkel kiszívják a növény nedveit. Hátrahagyják az úgynevezett mézharmatot, ami egy nagyon sűrű, ragacsos folyadék. A levéltetvek nemcsak tápanyagokat vesznek el a növényből, hanem magát a fény átjutását is csökkentik a levélszerkezeten. Különböző fertőző betegségek hordozói.

Alevéltetvek több mint 3 500 fajt képviselnek, amelyek közül körülbelül 300-at a kártevők közé sorolnak. A kertekben sajnos minden növényt megtámadnak - hazánkban a leggyakoribbak. a levéltetvek leginkább az almafákon, paprikán, burgonyán, káposztán, uborkán, paradicsomon és más növényeken fordulnak elő. A dísznövények sem képeznek kivételt. Jellemzőikről és életciklusukról bővebben is olvashat Betegség- és kártevőkatalógusunkban.

Biológiai védekezés

Kisebb kertekben és zárt területeken alevéltetvek elleni védekezéshez biológiai módszereket ajánlunk . Így nagyobb pontossággal tudja felmérni az egyes ragadozók, a repellens növények vagy a házi készítésű megoldások hatását.

Predátory vošiek - lienky

Ragadozók

Az amerikai levéltetű, más né venvértetűáltal a gyümölcsfákban okozott pusztító károk miatt az Aphelinus mali nevű kálcidot hozták be. Ez azonban csak a melegebb területeken mutat nagy pusztító hatást a levéltetvek ellen.

Alevéltetvek aVerticillium nemzetséghez tartozóentomopatogén gombákkalis táplálkoznak . Spóráik a kártevő szervezetébe széllel vagy vízzel jutnak be. A fertőzés következtében a testet később jellegzetes fehéres bevonat borítja.

Abogarak és más rovarok közül akaticabogarak, az aranyvesszők vagy a tripszek lárvái, amelyek főként mézharmattal táplálkoznak,hatékony ragadozók . Amikor a levéltetű-kolóniák túlszaporodnak, a levéltetű-kolóniák közé (a szúnyogokhoz hasonló) bikabogarakat telepítenek be, amelyek szó szerint kolóniáról kolóniára fogyasztják el őket. Ezeket a rovarragadozókat a menta, az oregánó vagy a macskamenta (az ördögfűfélék családjába tartozó gyógynövény) illata vonzza a kertekbe.

Tippünk:
A levéltetvek szimbiózisban élnek a hangyákkal, mivel a mézharmat édeskés aromája vonzza őket. A kiirtáskor azt javasoljuk, hogy először a hangyákat fenyegessük, amelyek szó szerint magukkal viszik a levéltetveket. Használjon ragasztócsapdákat a fatörzseken, és figyelje, hol készítenek új hangyabolyokat. Ezeket azonnal ássa ki, és a tojásokat semmisítse meg.

Mit termesszünk?

  • Ametélőhagyma illatával irritálja a kártevők szaglószerveit, és általában halálos következményekkel járó allergiás reakciókat okoz. Ajánlott a fokhagymával együtt rózsák közelébe és gyümölcsfák alá ültetni.

  • Alevendula illatais elriasztja őket. Használjon 10 csepp levendulaolajból 1 liter vízhez 10 cseppet tartalmazó oldatot a fertőzött növényi részekre.

  • Asárgarépából, karalábéból és káposztából erősen aromás fűszerekkel, például rozmaringgal, zsályával, ürömmel és más fűszerekkel távolítsael a levéltetveket .

Rastlina zamorená škodcami - voškami

Házi megoldások

Aleghatékonyabb fegyverek a biológiai rovarölő szerek, amelyek megnövelt illóolaj-tartalommal rendelkeznek. Ezek nemcsak taszítóak a szívó kártevők számára, hanem különösen mérgezőek. Ezek az anyagok főként a gyermekláncfűben, a pitypangolajban vagy az indiai zederachban(nimbuszolaj) találhatók.

Mindig frissen szedett szárat vagy levelet használjunk, amelyet először áztassunk (15-20 percig forró vízben), majd 24 órás macerálással vonjuk ki belőle az aktív olajokat. A készítményeket szórófejes flakonban alkalmazza.

Tippünk:
Ha zúzott csípős paprikából készült főzetet használ, nemcsak a levéltetveket, hanem a hernyókat, a gombás penészgombákat és a maró rovarokat is elpusztíthatja.

Eljárás:

  • öntsünk 1 liter vizet60 g paprikára , és forraljuk körülbelül egy órán át.

  • Azoldatot 24 órán át állnihagyjuk , majd leszűrjük.

  • Hűvös helyen, lezárt üvegekben hosszú ideig is tárolhatjuk.

Zničené membrány rastlín v dôsledku napadnutia voškami

Ismeretes például a friss pitypangszár és -levélerjesztéseis . Az erjesztést kb. 2 hétig készítik, 500 g friss pitypangra legfeljebb 3,5 liter vízzel. Felhasználás előtt az oldatot 1:20 arányban vízzel hígítsuk fel.

ezeknek a készítményeknek a hatása hosszan tartó, természetes trágyaként hat, de gyakran a levéltetvek biológiai ragadozóit is elriasztja. Ezért célszerű vegyszeres készítményekkel kombinálni őket.

Kémiai védelem

A levéltetvek a rovarölő szerekkel szemben a legellenállóbb kártevők közé tartoznak. Ezért figyeljünk a szer összetételére, alkalmazási lehetőségeire és hatástartamára. A készítményeknekidegméregkéntható növényi kivonatokból (Mospilan)származó esszenciális vegyi anyagok (azaron, popullin és hellebrin) komplexét kell tartalmazniuk . Így azonnal blokkolják a kártevők idegrendszerét és elpusztítják őket. Az ilyen készítmények előnye az is, hogy ellenállnak a magasabb hőmérsékletnek, és az anyagokat a leveleken, nem pedig a gyökereken osztják el.

A levéltetvek és más rovarkártevők elleni permetszerekkiválasztásakor (az egyik legismertebbch Karate Zeon), figyeljen a szilikátok, káliumsók, kaolin tartalmára, amelyek javíthatják a levelek sejtfalának ellenállását. Ezenkívül olajkomponenssel kiegészítve folyamatos filmet képeznek a növények felületén a tojások lerakódása ellen.

Tippek otthonra

A levéltetvek elleni védekezés egyik ajánlott formája sem alkalmazható otthon. Aszobanövényekenis előfordul nak, bár korlátozottan. Otthon például a levelek mosószeres vízzel való bedörzsölését vagy levendulaillatú tasakok használatát javasoljuk megelőzésként. Attól sem veszítjük el a komfortérzetünket, ha néhány gerezd fokhagymát teszünk a cserépbe. A citrusfélék illóolajával készült levéltrágya sokkal kellemesebb illatot hagy maga után.

Ez is azt bizonyítja, hogy növényvilágunk sehol sincs teljesen biztonságban a levéltetvektől. Akert trágyázásakor be kell tartanunk anitrogén- és szénkomponensek optimális arányát. Ellenkező esetben a növények hártyája meggyengül, és kevésbé lesznek ellenállóak a kártevőkkel szemben. Otthon gyakran túlöntözzük a növényeinket. A langyos, hűvös víz vagy a gyengéd zuhany ideális.

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények