+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » 9 tipp profi kertészektől a paradicsomtermesztés javításához

19.05.2020

9 tipp profi kertészektől a paradicsomtermesztés javításához

1. PERMAKULTÚRA

Hogyan termesszünk paradicsomot a permakultúrában?

Májusban ültessünk paradicsomot abba a talajba, amelyen fél évig szalma feküdt. Ügyeljen arra, hogy az egész ágyáson szalma legyen. Készítsen minden növénynek egy rácsot - kb. 30-40 cm-es csövet, amelyen keresztül vizet és műtrágyát fog önteni. A szelektív öntözés megakadályozza, hogy a paradicsomnövényen kívül (a vízforrástól távol) elszaporodjanak a gyomok. Alternatívaként használhatsz PET-palackot is, amelyet a videón látható formára vágsz . A csöveken keresztül a műtrágyához adhatsz némi biológiai trágyát - juhürüléket- is.

Tippünk - A szalmát helyettesítheti mulccsal - fűnyesedékkel, de használjon vékonyabb réteget, és vágja minél rövidebbre.

Kríčkové rajčiny zasadené v permakultúre Mladá rastlina rajčín zasadená v permakultúre - slame



Apermakultúra előnyei1. A paradicsomot nem kell gyakran öntözni.2. A paradicsomot nem kell gyakran öntözni.
Nincs gyomnövény3.
Nincs kapálás4.
Nincs penész5.
Hetente egyszer kell öntözni - az erős gyökerek megakadályozzák a víz elpárolgását6.
A paradicsom erős gyökeresedése 7.
Nedves és laza talaj 8. A földön fekvő gyümölcsök nem érintkeznek a talajjal - nem rothadnak és nem penészednek meg

2. TELEPÜLÉS

Miért és hogyan öntözzük a paradicsomot?

A magas, támasztékkal rendelkező paradicsomokon le kell törni az úgynevezett "levélkéket" (oldalhajtásokat). A paradicsomokat egyszerűen be lehet tekerni. Egyszerűen keresse meg az oldalhajtást, és törje le. A karós paradicsomnál ezt tesszük, de a bokros paradicsomnál nem. Ha nem végeztük volna el időben a letörést, a paradicsom felhasadt volna. Az ilyen paradicsomokat betegségek támadják meg, a korona belsejében megnő a páratartalom, és a növényeket nem szellőztetik teljesen. A termés összességében minimális lenne. A paradicsom oltásának helye van a kertészeknél, mert gazdagabb termést eredményez. A növények szebbek és egészségesebbek.

3. SZIRTUSZÖVEGFELVÁGÁS

Nyáron a zöldségeknél gyakori probléma a levélfodrosodás az üvegben és fóliában termesztett zöldségeken. Ennek oka a vízhiány. Nem elég a rendszeres, napi többszöri öntözés, hanem inkább több vizet kell adni, mert a vízhiány miatt a növény nem tud felvenni a talajból bizonyos elemeket, például a kalciumot. A hiányzó kalciumot a kicsavart leveleken vagy a foltokon láthatjuk, ami úgy néz ki, mint egy gombás bevonat. Sok kertész gombaölő szerekkel próbálja ezt kezelni, keresve a kártevőt, pedig a segítség egyszerű. Ne hagyatkozzunk csak az üvegházi levegő nedvességére, inkább öntözzük ritkábban, de bőségesen, hogy ne stresszeljük a növényeket.

4. BALKONPARADICSOM

Sokan szeretnének ízletes zöldségeket termeszteni az erkélyükön. A leghálásabb balkonzöldségek a paradicsom. Az uborkával, padlizsánnal, paprikával és más balkonfajtákkal együtt a nagyon igénytelen zöldségek közé tartoznak. Ha szeretné megtudni, hogyan termeszthet finom zöldségeket otthonában, kert nélkül is, további információkat Igor Čerešniaktól, az EMMA Kertészet munkatársától kaphat.

Az öntözés az időjárástól függ. Ha naposabb az idő, lehet, hogy naponta kétszer kell öntözni, de általában körülbelül 3 naponta egyszer elegendő. A cserepekben legyen vízelvezetés, hogy eső esetén a víz elfolyjon.

Tippünk - A lógó paradicsomfajta több termést ad, mint az álló paradicsom.

5. VERMIKOMPOSZTÁLÁS

Ha lakásban élsz, és nincs hol komposztálnod, adunk tanácsokat, hogyan csináld.Avermikomposztálásegy olyan komposztálási módszer, amely lakásokban is alkalmazható. A konyhából származó szerves hulladékokat - zöldségmaradékokat, gyümölcsmaradékokat, teafiltereket stb. - egy zárt edénybe teszed. A kaliforniai komposztáló földigiliszták segítenek a bomlási folyamatban. A szerves hulladékokból földigiliszta tea (kiváló természetes trágya) és szilárd komposzt lesz.

A kukát vagy maga készítheti el, vagy használhat otthoni komposztálót. Haszeretné felgyorsítani a lebomlást, javasoljuk azEnvicomp komposztgyorsító használatát. Alkalmazza minden egyes új komposztrétegre.

6. BIOLÓGIAI TRÁGYÁK

Azerkélyparadicsomot biológiai műtrágyákkal és védőszerekkelkell trágyázni . Ajánlott hetente egyszer a földbe, a következő héten a levelekre trágyázni. A paradicsom gyakran szenved vashiányban, amelynek hiánya klorózist - a meszes talajon termesztett növények leveleinek fakulás/sárgulása - eredményez. Ebben az esetben javasoljuk, hogy nyúljon a Kapka vastrágyához. A paradicsomon kívül használhatja rózsákon, petúniákon, hortenziákon, hortenziákon, magnóliákon, citrusféléknél, paprikánál, uborkánál, szamócánál, szamócánál, ribizlinél, szedernél, málnánál és almafánál is.

7. MIKORRHIZA GOMBÁK

Presádzanie sadeníc paradajok s kvalitným koreňovým systémom vďaka mykorhíznym hubám do pôdy-

Ezek a gombák egy másik jó tipp a tápanyagokkal - különösen a foszforral és káliummal - együtt a gyümölcsérés időszakában a vízellátás javítására és hosszú távú biztosítására.

Különösen aSymbivit paradicsom- és paprikatrágyaaz egyik legnépszerűbb a kínálatunkban .

A Symbivit előnyei közé tartoznak:
1. Az antioxidáns hatású anyagok megnövekedett tartalma
2. A zöldségek jobb tápanyagellátása, növekedése és egészsége
3. Fokozott terméshozam és ellenálló képesség
4. Javított ízjellemzők
5. teljesen természetes zöldségtermesztés
6. Jelentősen csökkentett öntözési és trágyázási igény

Tudjon meg többet a mikorrhiza gombákról és a Symbivitről:

8. BURINA

Hogyan szabaduljunk meg a gyomoktól?

Apermakultúra jó módja annak, hogy minimalizáljuk a gyomok mennyiségét, de a pirézfű, a gyűszűvirág, a gyűszűvirág, a pitypang és más gyomok áttörhetik a szalmaréteget. Ebben az esetbenegy nem szelektív, szisztémás hatású lombos gyomirtó szert - Kyleo- ajánlunk . Kiválóan alkalmazható az olyan egynyári évelő gyomnövények ellen, mint az esti kankalin, sarkantyúvirág, gyermekláncfű, gyűszűvirág stb. Egy másik minőségi termék az Agil 100 EC. Ez egy szelektív gyomirtó szer a gyomnövények, mint például a pirézfű elleni védekezésre. Ha más gyomnövényektől szeretne megszabadulni, csak keresse meg webáruházunkban a Gyomirtószerek menüpontban.

9. KÁRTEVŐK ÉS BETEGSÉGEK

A leggyakoribb kártevők közé tartoznak a burgonya hernyói, a levéltetvek, a tripszek és a molyok. a levéltetvekellen használhat ragadozó rovarokat - katicabogarakat, a molyok ellen növényi olaj és tavaszi olaj 4:1 arányú keverékét, majd 1:50 arányban keverje össze vízzel.

Sok betegség kedveli a nedvességet és a hideget. Ha csak a növények gyökeréig öntözöl, korlátozod a gombabetegségek esetleges előfordulását. Aleggyakoribb betegségek közé tartozik a burgonya fitoftóra (foltosság ) - megelőzésére használjon Thanos vagy réz gombaölő szereket.

pásavka zemiaková ako škodca rajčínVošky ako škodcovia rajčínStrapky ako škodcovia rajčínPleseň sivá na listoch rajčín

Aszürkepenész ellen aProlectushasználatát javasoljuk .

Egyéb betegségek, amelyekről részletesen aKártevők és betegségek katalógusunkbanolvas hat, a baktériumok.napfoltosság, levélfoltosság, gyümölcshegyrothadás, napégés és a kelő növények elhullása.

Bakteriálna bodkovitosť - choroba rajčín Padanie vzchádzajúcich rastlín choroba

A paradicsom kétségtelenül az egyik legnépszerűbb zöldség, amelyet nem olyan nehéz termeszteni. Élvezze Ön is munkájának friss, édes gyümölcsét.

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények