+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Védjük a tigrisszalamandrát vagy sem? A szakértők szerint igen

25.06.2024

Védjük a tigrisszalamandrát vagy sem? A szakértők szerint igen

Ön is küzd a csigákkal a kertben? Ha egy fegyver nem elég, próbálja ki a kombinációt. Az interneten rengeteg nagymamás tanácsot találsz a csigák elleni küzdelemről, de ezek közül csak kevés működik.

slimaky bez ulity

Csigák a kertben

Ahhoz, hogy megtudja, mely csigairtási módszerek működőképesek az Ön számára, meg kell ismernie az ellenségét. Étvágyát, szokásait és életciklusát. Ezek az információk segítenek kiválasztani a megfelelő módszert a kertjében élő csigák elleni küzdelemhez. Akkor nem riasztják majd meg azok a híresztelések, hogy a nagyobb csigát (köznyelvben tigriscsigának nevezik) be kell hozni a kertjébe, mert állítólag megeszi a barna, invazív csigákat. Vagy hogy a barna ibériai csigák a legjobbak lennének a komposzthalomban. Ez nem egészen így van.

A tigriscsiga megeszi a barna invazív csigákat. Így van?

A közösségi médiában terjedő információ, miszerint a kertjeinkben az invazív csigákat a "a "jó" nagy csigát (limax maximus), amely nagy számban fogyasztja a barna csigákat, nem hagyott minket hidegen. Erről kérdeztünk két szakértőt.

A Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatalának zoológusát, Ing. Ivana Havranová, PhD. szerint: "A nagy csiga valóban mindenevő, de az ibériai csiga elleni küzdelemben nem fog segíteni.Nem vadászik sem rá, sem más csigákra." A zoológiai tanszék vezetője azt is elmagyarázza, hogy a nagy csiga más csigákat is megtámadhat.vagy megharapja őket, hogy elűzze őket, különösen a párzás idején, de a kannibalizmus mértéke ennél a csigafajnál nem különbözik a többi csigáéhoz képest. Alkalmanként tehát a csigák mindannyian egymásból lakmároznak.

limax maximus

A fotó forrása: Martin Pavlov, Facebook

A csigaszakértő, a Szlovák Tudományos Akadémia tudósa, Ing. "A Limax maximus nem igazán kertészeti kártevő, ellentétben a "vörös" ibériai csigával (Arion vulgaris). A Limax maximus hasznos, mert megeszi a többi csiga, különösen az ibériai csiga által lerakott petéket, így jelentősen csökkentheti annak számát, amikor az ibériai csiga túlszaporodik. A L. maximus elsősorban pincékben, aknákban stb. él, és nem hajlamos a kertekben túlszaporodni. Valószínűbb, hogy a mezei csiga (Deroceras reticulatum), de még ez is ritka jelenség volt az utóbbi években."

Hogyan szabaduljunk meg a héj nélküli csigáktól?

Tomáš Čejka tudós szerint az ibériai csigának nincs sok ellensége. Ezek főleg kacsák, nagyobb tyúkfajták, de egyébként szinte semmi sem eszi meg, és nem is keresi őket. A harc vele ezért nehézkes. A leghatékonyabb a régi deszkák alól kézzel kiszedni, amiket jó, ha körberaknak a kertben, és kiássákreggel vagy este, a nyálkát felszedni, feldarabolni, lehetőleg aztán valahol elásni, mert ha a komposztkupacra dobjuk, még több nyálkabogarat vonz.

premnozene slimaky

Csigapehely: csigamérgezés

granule proti slimakom

Haazok közé tartozik, akik irtóznak attól, hogy csigákat fogjanak a kezükbe, próbálja meg aFerramol vagy a Ferrimaxszerves csigapelletet szórni a növények közé . A csiga inkább egy kék pellet után fog nyúlni, mint egy friss, fiatal levél után a kertjében. Ez kezdetben emésztési problémákat okoz neki, ezért nem folytatja a növények fogyasztását, hanem elbújik, ahol elpusztul, és más kannibalizáló rokonai számára válik táplálékká.

Indiai futó: a leghatékonyabb fegyver a csigák elleni harcban

Van lehetősége arra, hogy legalább két kacsát tartson a kertjében? Az indián futók segítségével teljesen megoldhatja a csigaproblémát. Arra vannak programozva, hogy kifejezetten ezeket a kártevőket keressék fel. Minden harapást vízzel mosnak le. Annyira szeretik őket, hogy időnként egymás csőréből is kiszedik őket. Egy kacsa nem fog működni a kertedben, ezek természetüknél fogva csoportosan élő állatok, ezért gondoskodj róla, hogy legalább kettő legyen. Nem sok mindenre van szükségük az élethez. Mindössze egy száraz búvóhelyre, ahol a kacsa rossz idő esetén el tud bújni, vízre, gabonára és minél nagyobb területre van szükség.

indicky bezec na slimaky

Az indiai futókacsa nem véletlenül kapta a nevét. Valóban, állandóan rohangál, hogy valami ennivalót keressen - ideális esetben a csigáit, de más állatokat is, amelyeket csőrével keres a dísz- vagy haszonállat-ágyásokban. Ez a kacsa könnyűsúlyú, így nem bántja a kertben lévő növényeket, és nem is eszi meg őket. Ráadásul természetes módon trágyázza a kertet.

A rézszalag nem fogja teljesen megállítani a csigákat, az elektromosság

A réz csigaszalagoknak olyan akadályt kell létrehozniuk a csigák számára, amelyen nem tudnak átjutni. A puhatestűek által kiválasztott nyálkának a rézszalaggal érintkezve "gyenge rúgást" kell produkálnia, ami kellemetlen a csigák számára. Úgy tűnik azonban, hogy bár a csigák számára ez nem sétagalopp, inkább az ágyásokba való bejutás érdekli őket, és végül gond nélkül leküzdik ezt az akadályt.

medena paska na slizniaky

Ha nem akarsz kacsákat tartani a kertben, a kertészek kipróbáltak még egy biztos módszert arra, hogy a csigákat megakadályozd abban, hogy felfalják a fiatal növényeket az ágyásokban. Ezeket egy akkumulátorhoz csatlakoztatott elektromos vezetékeken keresztül érkező elektromos kisüléssel lehet megvédeni. Ezt a két vezetéket sehol sem szabad összekötni. Az egyiket a plusz pozitív, a másikat a mínusz negatív pólushoz csatlakoztatjuk. Ezek legfeljebb 1 centiméterre lehetnek egymástól, hogy a csiga ne kerüljön közéjük, hanem kénytelen legyen mindkét vezetéket egyszerre megérinteni. Ez bezárja az elektromos áramkört, és áramütést okoz. Emberre ártalmatlan, de egy csiga számára leküzdhetetlen.

A nagymama tanácsa a csigák elleni küzdelemben csak részben működik

A kertészek sok fegyvert próbáltak már használni a csigák ellen, de a legtöbbjük csak kiegészítő jellegű, és nem működik megbízhatóan, ha csak az egyiket használjuk. Akerti csigáktól való megszabadulásról szólócikkünkben összefoglaltuk ezeket, és elmagyaráztuk, hogyan kell használni őket. Ha a csigák az esős időjárás miatt valóban elszaporodtak a kertjében, az már radikális megoldásokat kíván. Sok sikert!

A cikkben szereplő fotók forrása: a szerző

 

A cikk szerzője

Veronika Habovčíková

Veronika Habovčíková

Vyrastala som v rodine, ktorá leto strávila sušením sena, žatvou a pestovaním zeleniny. Posledných 10 rokov, odkedy mám vlastnú záhradu, sa vo mne prebúdza túžba pestovať, sadiť, množiť, spracovávať úrodu, vyrábať si vlastné koreniny či čaje, a to úplne po svojom. Sama si nachádzam cestičky v pestovaní, inšpirujem sa inými záhradkármi - vďaka sociálnym sieťam a internetu je to dnes ľahké. Skúšam, skúšam a ešte raz skúšam. Nové metódy, nové výrobky, nové spôsoby. To všetko s láskou a nasadením, ktoré som zdedila po rodičoch. Na tomto blogu vám rada sprostredkujem všetko zaujímavé, čo zistím alebo sama vyskúšam. Pekné čítanie, priatelia.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények