+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Neked is nőnek gyógynövények a kertedben? Fedezze fel őket a levéltetvek előtt

21.05.2024

Neked is nőnek gyógynövények a kertedben? Fedezze fel őket a levéltetvek előtt

A kertedben lévő gyógynövényeket frissen is szeretni fogod, de szárítva is értékelni fogod őket, amikor télen finom házi teát készítesz belőlük. Egyes növényeket egészben, másokat csak egy-egy ágacskát, virágot, levelet, gyökeret vagy termést szedhetünk. Vigyázz azonban, a gyógynövényeket, mint más növényeket, szeretik a levéltetvek, levéltetvek, lótetvek vagy más kártevők. Ne halogassa feleslegesen a gyógynövények betakarítását.

bylinkovy zahon

Hogyan segíthetnek nekünk a gyógynövények?

Megfelelően kombinálva a gyógynövények nagy segítséget jelenthetnek fejfájás, gyomorfájás vagy torokfájás esetén. Jótékonyan hatnak köhögés, láz vagy hasmenés esetén, és jótékonyan hatnak a szívre és a kiválasztásra is. Áttekintő táblázatainkban megnézheti, hogy mit mivel kombináljon, és mire kell figyelnie.

A friss gyermekláncfűből és körömvirágból 1:1 arányban készített tea például kiváló gyomorfájásra. Vagy pitypang, cickafark, gyermekláncfű és útifű kombinációja. A zsálya, a citromfű és az izsóp enyhíti a torokfájást. Az elhúzódó köhögésen pedig segíthet a tüdőfű, a primőr és az ibolya kora tavaszi hármas kombinációja.

Hogyan kombinálódnak a gyógynövények: Mit mivel lehet szedni?

Ha úgy döntesz, hogy összegyűjtöd az összes gyógynövényt, amit csak találsz, megszárítod, majd összekevered őket, nem fogsz jól járni. Az aranyszabály a 4 és elég. De kettő vagy három a legjobb. Minél kevesebb különböző gyógynövényt kombinálsz, annál kifejezettebb lesz a hatásuk. Azokat a gyógynövényeket kell kombinálni, amelyek hatása hasonló ahhoz, amire használni akarod őket, nem pedig ellentétes hatásúakat.

Például a népszerű menta inkább élénkíti és felmelegíti a testet, és támogatja az emésztésünket. Ezért nem jó ötlet kombinálni például a citromfűvel, amely nyugtató hatású, és a kamillával vagy az anyatejjel együtt jótékonyan hat az idegrendszerre és a jobb minőségű alvásra.

Gyógynövénytípusok: mely gyógynövényeket gyűjtsük és melyeket ne?

Míg a kertünkben található gyógynövények egy részének inkább esztétikai szerepe van, mint például apéldául a levendula, a zsálya, az echinacea vagy a körömvirág, vannak olyan gyógynövények is, amelyeket inkább gyomnövénynek tekintünk. A pitypangot, a csalánt vagy a gyepről és a díszágyásból származó útifűvet később ne használjuk teába. Ha azonban a bojtorjánnal, tüdőfűvel és primőrrel együtt az erdőszélen vagy a réteken találjuk őket, nem kell megkerülni őket. A gyógynövények szedésénél mindig tiszta fűszernövényollót vagy éles kerti kést használjunk.

Tipp: szedje a pitypangot a réteken, és óvatosan távolítsa el a gyepről. Tudjameg, hogyan gyomlálja a gyepet.

 

Mielőtt úgy dönt, hogy bármilyen gyógynövényt felhasznál, győződjön meg róla, hogy helyesen azonosította, és nem tévesztette össze egy másik hasonlóval. Például a levendula, a zsálya, az esti kankalin vagy az echinacea nagyon közeli rokonságban álló, nem gyógyászati célú fajok, amelyeket nem szabad fogyasztani. Ha úgy dönt, hogy otthon termeszt gyógynövényeket, akkor magról vetheti őket, vagy nagyobb növényeket ültethet. Ezeket érdemes jó kertészeti boltból beszerezni, hogy ne tévesszen meg, hiszen ezek olyan növények, amelyeket fogyasztani szándékozik. Agyógynövénymagokat kényelmesen online is kiválaszthatja egy megbízható online áruházból.

bylinky

Mikor gyűjtsön gyógynövényeket? Mielőtt virágba borulnának vagy felfedeznék őket a levéltetvek

Ahogy minden növénynek van egy életciklusa, amelyet nem lehet lelassítani vagy meghosszabbítani, úgy a gyógynövények is csak egy bizonyos időpontban alkalmasak a szedésre, amikor szó szerint ki kell vágni őket. Jó, ha tudjuk, hogy az egyes gyógynövényekből mit szedjünk. A bodzavirág, a kamilla vagy a körömvirág a legritkább virágúak. A citromfű, a menta és a feketeribizli legnagyobb gyógyító ereje a virágzás előtt a levelekben rejtőzik. A primulát és a levendulát például a virágzás kezdetén, az izsópot pedig a végén szedjük.

prvosienka

a zsálya és a körömvirág, a monarda duplica, az echinacea purpurea és az izsóp mind gyönyörű virágzó növények, amelyek a kertben a szemnek és a testnek egyaránt csemegét jelentenek. Mindegyikből kiváló tea készíthető, de a körömvirágból és az echinaceából is készíthetünk gyógykenőcsöt bőrproblémákra. A monarda kiválóan inhalálható arcüreggyulladás esetén, az izsópot pedig zsályával együtt gargarizálva enyhíthetjük a torokfájást.

Mi a helyzet a fűszernövényeken lévő levéltetvekkel?

Nemcsak mi várjuk a gyógynövényeket, hanem a levéltetvek és más hívatlan vendégek is a kertjeinkben. Senki sem szeretne olyan feketeribizli-, pitypang- vagy fekete málnalevelekből készült teát inni, amelyeket már elleptek a levéltetvek. Ezért a gyógynövények szedésének ideális ideje a tavasz vagy a nyár eleje, amikor a legtöbb gyógynövény virágzik is. A bodzavirágokon például a levéltetvek a virágokra leselkednek, különösen nedvesebb időben, és a száraktól távolodva a virágokba hatolnak. Fekete konvojukat nem lehet nem észrevenni. A monarda illatos levelei nyár elején katicabogarakat és szöcskéket vonzanak. Kiszívják belőlük a nedvet, és megeszik a kis lyukakat.

Elővigyázatosságból elkerülhetjük a levéltetveket, ha bizonyos növényfajtákon, például a ribizli, a málna vagy a bodza esetében tavasz előtti permetezést alkalmazunk a telelő kártevők ellen. Ha már tényleg csak néhány nap van hátra a levelek vagy virágok betakarításáig, és a levéltetvek már máshol is megjelentek a kertben, akkor előveheti a legökologikusabb fegyvert is ellenük - a tiszta vizet.a néhány egymást követő napon át tartó megelőző vízzuhanyozás valóban megmentheti a gyógynövénytermést. Vigyázz azonban, hogy a vízsugárral ne mosd el a virágport, ha virágzó virágokat akarsz gyűjteni. Ügyeljen arra, hogy ne szedjen olyan növényeket, amelyeken már levéltetvek vannak. Inkább távolítsa el a fertőzött részeket, kezelje őket megfelelően, és várja meg, hogy újak nőjenek. Használhat például természetes anyagokon alapulóRock Effectet.

Hogyan termesszünk gyógynövényeket

A gyógynövények varázslatosak. Látványosan mutatnak egy fűszernövényágyásban, de cserépben is dekoratívak. Elterítheti őket egy napos ablakpárkányon, vagy használhat gyógynövénytartót. Frissen házi limonádéba, sziruppá feldolgozva vagy szárítva teának. Egy citromfacsarással és egy teáskanál mézzel felmelegítik a testet és a lelket a fagyos napokon. Az érzés, hogy saját magad termesztetted őket, és mégis segítenek gyógyítani a testedet vagy a lelkedet, felbecsülhetetlen értékű.

A cikk szerzője

Veronika Habovčíková

Veronika Habovčíková

Vyrastala som v rodine, ktorá leto strávila sušením sena, žatvou a pestovaním zeleniny. Posledných 10 rokov, odkedy mám vlastnú záhradu, sa vo mne prebúdza túžba pestovať, sadiť, množiť, spracovávať úrodu, vyrábať si vlastné koreniny či čaje, a to úplne po svojom. Sama si nachádzam cestičky v pestovaní, inšpirujem sa inými záhradkármi - vďaka sociálnym sieťam a internetu je to dnes ľahké. Skúšam, skúšam a ešte raz skúšam. Nové metódy, nové výrobky, nové spôsoby. To všetko s láskou a nasadením, ktoré som zdedila po rodičoch. Na tomto blogu vám rada sprostredkujem všetko zaujímavé, čo zistím alebo sama vyskúšam. Pekné čítanie, priatelia.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények