+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Hogyan védekezzünk a gyümölcsfák ellen a cseresznyénél a gyümölcstetvek ellen?

23.04.2020

Hogyan védekezzünk a gyümölcsfák ellen a cseresznyénél a gyümölcstetvek ellen?

Megeszel egy cseresznyét anélkül, hogy megnéznéd, van-e benne féreg? Vagy minden egyes cseresznyét ellenőriz, mielőtt a szájába venné, hogy biztos legyen benne? Miért van az, hogy a cseresznye túlzottan rothad, és hogyan lehet ezt hatékonyan megelőzni? Ebben a cikkben mindent megtudhat a gyümölcsfák meggyrothadásának megelőzéséről.

Hogyan néz ki a cseresznye rothadása?

Acseresznyefa gyümölcsrothadása (Rhagoletis cerasi) a cseresznyefák későbbi fajtáinak szívós, ellenálló és mindenekelőtt az egyik legsúlyosabb kártevője. Kicsi, élénk színű, körülbelül 4 mm hosszú légy. Jellemzőek a sötét keresztirányú sávok a szárnyakon. A kifejlett egyed május közepe körül repül, ivaréretté válik, és a nőstények a párosodás után körülbelül 10 nappal petéket raknak az érő gyümölcsökbe.

Fehéres, lábatlan lárváia gyümölcshúsból táplálkoznak, a gyümölcs belsejébe, a magokig hatolva. A gyümölcsök megpuhulnak és megbarnulnak (rothadásnak vannak kitéve). A gyümölcs így megromlik, normál fogyasztásra vagy további feldolgozásra alkalmatlan. A lárvák így körülbelül 3 hétig fertőzik a gyümölcsfákat, majd a talajban (legfeljebb 5 cm mélyen) bebábozódnak és ott telelnek át. A cseresznyefa legrettegettebb kártevőjének életciklusáról bővebben is olvashat a Betegségek és kártevők katalógusunkban.

Mucha vrtivky čerevňovej

Megelőző intézkedések a cseresznye hervadása ellen

Őszi munkák a kertben

  1. Szántja fel atalajt a fák alatt 5-10 cm mélyen. Ezáltal a bábok a talaj felszínére kerülnek. Később nem lesznek védve sem az időjárástól, sem a madaraktól, amelyek felfalják őket.

  2. Afakopáncsok előfordulását csökkenti, ha őrölt (oltott) meszetkeverünk atalajba. A kalcium elősegíti a csonthéjas gyümölcsfák szívósságát és egészséges fejlődését, amelyek virágzáskor többet fogyasztanak belőle.

  3. Szedjük le a teljes termést, a száraz, kukacosodó gyümölcsöket különválasztva - ez csökkenti a lárvák bábozódási és telelési esélyeit.

  4. Agyümölcsösöket nagyobb magasságban, 350 m tengerszint feletti magasságtól telepítsük. Ültessünk szuperkorai cseresznyefajtákat, a mi viszonyaink között például Rivan, Rita, Karešová stb. Ezek még a kártevő megjelenése előtt beérnek. Szilárdak és nem pirosak.

Vigyázzunk - alapozzuk az érési idő (cseresznyehetek) 7 hétre való felosztásának ismeretére is, amelyek mindegyike 15 napos. Nálunk a cseresznyehetek május második felében kezdődnek és augusztus utolsó hetében érnek véget.

 

dozrievajuce ceresne

Tavaszi és nyári intézkedések

  1. Acseresznyefák a nyugalmi időszak után nitrogénigényesek - kiváló intézkedés a cseresznye tavaszi ültetése (miután aültetés után) kb. 120-150 g nitrogénműtrágyát juttatunk ki a törzs köré, és május folyamán kb. 3 alkalommal karbamiddal javítjuk a tápanyagellátást.

Tippünk - Elővigyázatosságból május elején használjunk gyomirtó csapdákat, amelyeket a fa koronájában terítsünk ki térbeli henger alakban (a kártevők alulról repülnek a csapdákra). Ezek élénksárga színe vonzó a kifejlett kártevők számára.

 

Vrtivka čerešňová

A peték lerakása előtti csapdázással nagymértékben csökkentjük a gyümölcsök féreghajtásának kockázatát. Ezenkívül vonzóak amolyok, levéltetvek és más rovarkártevőkszámára . A csapdákat az ajánlásnak megfelelően helyezze be (oda, ahová a napsugarak esnek), de ne úgy, hogy a ragadós rész a leveleket vagy az ágakat veszélyeztesse (különösen erős szélben). Kisebb számú gyümölcsfák esetében is alkalmasak. Ellenkező esetben a csapdákat a szomszédos kertekben kell elhelyezni.

Cseresznyefajták: A korai termőfajták védik meg a legmegbízhatóbban a gyomnövénytől

Ha el akarja kerülni a cseresznyepusztulást, akkor olyan cseresznyefajtákat válasszon, amelyek a cseresznyeszezon első három hetében teremnek.a bőséges cseresznyetermés biztosítása érdekében azonban gondoskodnia kell arról, hogy fái kellőképpen beporozódjanak. Vannak önbeporzó fajták is, mint például a népszerű Lapins, de ha még egy beporzót ad hozzá, nem fog rosszul járni, épp ellenkezőleg. Ahhoz, hogy a cseresznyefák beporozzák egymást, egy időben kell virágozniuk, még akkor is, ha a gyümölcsük különböző cseresznyehetekben érik, ami nagy előny. Ez meghosszabbítja a szüreti időt.

Forrás: B

cseresznyefák oltása: növelje a beporzás esélyét és hosszabbítsa meg a szüreti időt

Ha nincs hely egy újabb cseresznyefának a kertjében, akkor egy másik cseresznyefajtát is átolthat egy már meglévő fára. A két fajtának virágzás szempontjából kompatibilisnek kell lennie. A másik cseresznyefajta érett egynyári hajtásán kívül szüksége lesz egy éles késre, oltványviaszra egy pálcikával a felviteléhez, valamint ragasztószalagra, hogy az oltványt a fához rögzítse. A cseresznyefákat leggyakrabban kora tavasszal oltják, amikor még folyik a nedv, vagy augusztusban, a szüret után.

  1. Keressük meg a megfelelő helyet az oltáshoz - a fa vázágának egy, az oltással azonos vastagságú ága az ideális.
  2. A fűzfát 15 cm-re ritkítsuk. Fentről a rügy fölött, alulról keskeny ék alakban vágja le. Legfeljebb 3 rügyet hagyjunk a dugványon.
  3. Az oltandó ágon készítsen egy mélyebb bevágást, hogy az ék jól illeszkedjen.
  4. Ragassza össze az oltványokat, és felülről kenje be a vágást viasszal.

Kémiai védelem

Arovarölő szereket a fakórovarok ellen csak a rendszeresen és nagymértékben károsított területekenjavasoljuk alkalmazni , vagy ha az előző két szezonban elszaporodást tapasztaltunk. Kövesse a gyártók ajánlásait, például a Mospilan 20 SP-t a járvány kezdetén érdemes használni.

Általában egy hatékony rovarölő szert közvetlenül a fa virágzása utánkell alkalmazni . A szezon során legalább kétszer (nagy esőzések idején akár háromszor is), 10 napos időközönként. Az első permetezés elpusztítja a lerakott petéket, a második kezelést a lárvák kikelésének idején kell alkalmazni. A kertészeket az első permetezés megkezdésekor a következő segédeszköz segíti. A fő kártevőfertőzések a bodzavirágzás idején zajlanak - 3 napon belül tegye meg az első vegyszeres intézkedéseket.

Miért is említjük ezt tulajdonképpen? Ezek az ajánlások nem csak magával a terméshozammal kapcsolatosak, hanem a termesztett növények általános kényelmével és élvezetével is. A "fehér bogarak" látványa a száron nem tesz jót a kertünknek, és a kertünk emlékeinek sem.

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények