+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Hogyan kell megfelelően termeszteni és gondozni a paprikát?

30.04.2020

Hogyan kell megfelelően termeszteni és gondozni a paprikát?

Sladká paprika rôznych farieb

A Capsicum annuum egy jól ismert szezonális zöldségféle, amelyet saját körülményeink között is termeszthetünk. Az amerikai kontinens szubtrópusi területein őshonos, de egész Európában és más kontinenseken is virágzik. B- és C-vitamin-tartalék, friss és nyers fogyasztása nagyon fontos az emberi egészség szempontjából. Ezért az alábbiakban összefoglaljuk az információkat.

Mely fajták tartoznak a legnépszerűbbek közé?

Hazánkban azegyik leggyakrabban termesztett fajta a PCR fajta, amely szántóföldi termesztésre és gyorsfőzésre egyaránt alkalmas. Sárgászöld, sarló alakú termése van, amely enyhén csípős, de lédús. Elsősorban közvetlen fogyasztásra használják, de érzékeny a hőmérsékletváltozásra. Termesztési ideje körülbelül 120 nap.

A"Slovakia" fajtanem hiányozhat kertjeinkből - üvegházban is jól fejlődik. A "Kapia" típus nagyon korai fajtái közé tartozik. Gyümölcsei ezért túlnyúlnak, jellegzetes ízűek és aromájúak. Közvetlen fogyasztásra és savanyításra alkalmas, akárcsak az "Alma" fajta.

Sadenie papriky do priesad Lenka Krčmáriková

Előnevelés

Apaprika palántáról történőültetését javasoljuk . Ez kevésbé igényes, mint a magról történő, de különösen jövedelmezőbb és tápanyagban gazdagabb. A paprika közvetlen vetésével nálunk nagyon ritkán találkozunk. Ahhoz, hogy tavasszal saját palántákat ültethessünk az ágyásokba, január közepe az ideális időpont a paprika vetésére.

A palánták minősége

Apalántákat jól szigetelt, ideálisan fűtött, közvetlen vetésű üvegházban neveljük. Nincs szükség apácolásra. A legjobb időpont a vetésre március 15. és 30. között van, de akár korábban is, mivel a palántáknak körülbelül 50-55 napra van szükségük a növekedéshez .

Apalánták optimális talajhőmérsékletét 20 és 30 °C közöttkell tartani . A hőmérséklet nem csökkenhet 13 °C alá, mert akkor a paprika gombabetegségeknek esik áldozatul, és a csírázás leáll.

Tanácsunk
apaprika csírázását felgyorsíthatjuk, ha a magokat meleg vízbe áztatjuk, kb. 25 °C-os hőmérsékleten. Miután a magok megduzzadtak, az előcsírázott magokat előkészített aljzatba vagy más, a hagyományos talajt helyettesítő anyagba helyezzük. Ez csökkenti a kelő növények elborulásának kockázatát, de a teljes megoldás az egyéb körülményektől - fény, hőmérséklet, víz - is függ. A betegségek kockázatát csökkenti a Previcurral történő megelőző felülvetés (ősszel).

Apalánták a fény, a talajnedvesség és az öntözés tekintetében is igényesek. Az öntözés mértéke csak olyan legyen, hogy a növény felszínén lévő víz estére kiszáradjon. A paprikapalánták számára ajánlott páratartalom 70-80 % között van. Ilyen "szárazabb" levegőn a gombabetegségek és a penészgombák kevésbé terjednek, fokozatosan kialakul egy védőréteg (kutikula), és optimalizálódik a vízpárolgás.

Figyelem
a szellőztetés fontos intézkedés a palántanevelés során. Ez szabályozza a levegő páratartalmát, edzi a palántákat, így ültetéskor jobban ellenállnak a hőmérsékleti sokknak. A szellőztetési időköz reggel kb. 2 óra. Az időköz fokozatosan meghosszabbodik. 7 nappal az ültetés előtt folyamatosan szellőztetni kell.

Mikor alkalmas a palánta ültetésre? 12-14 cm hosszú, sűrűn leveles, 5 mm-es szárátmérővel és jól fejlett gyökérzettel. Az általánosan kapható növénystimulátorokban található aromás nitrovegyületek elősegítik a jobb csírázási energiát.

Sadenice papriky s označením

Ültetés és öntözés

Termofil növény, amely 110 és 200 m közötti magasságban fejlődik. Ideális hőmérséklete 25 és 28°C között van. 10°C-on leáll a növekedése. A szabadföldi ültetés megfelelő ideje május közepétől kezdődik. A közvetlen napsütésben a magas hőmérséklet (35°C felett) elősegíti a tárolóanyagok bomlását, egészen a teljes sterilitásig. Az üvegházban már április végén kiültethetjük, a napos oldalra.

A paprikákat afajta igényeinek megfelelően ültesse el , ideális esetben 60 cm távolságra egymástól. Minél nagyobb és húsosabb fajtákat termeszt, annál inkább szükség van arra, hogy egy erős fa- vagy acélrúdra karózza ki őket.

Ha balkonon vagy teraszon termesztjük, csak speciális, vízelvezető lyukakkal ellátott edényeket használjunk. A vastagabb vízelvezető rétegelengedhetetlen , amelyet nem szőtt anyag választ el az aljzattól. A fólia a kertben is hasznos a nedvesség megtartására és a túlöntözés megelőzésére. Az edényben az aljzat ajánlott vastagsága 20 cm.

Tudta, hogy...
erről, valamint a szoros lekötésről ebben a cikkben olvashat bővebben.

A paprika nem fog jól fejlődni, ha 3-5 egymást követő évbenugyanarra a helyre vagy rokon növények utánültetik . A legjobb, ha hüvelyesek vagy gyökérzöldségek után ültetik.

Polievanie papriky

A melegebb napokon reggelenteöntözze meg . A paprika a terméskötő időszak alatt rendszeres (7 naponta) állóvízzel történő, legfeljebb 30 mm-es öntözést igényel a gyökerekig.

Trágyázás és talajminőségi követelmények

Apaprika mély és vízáteresztő talajtigényel , például agyagot vagy agyagos vályogot. A hideg és túlságosan vizes területek nem megfelelőek. A trágyát már az őszi vagy kora tavaszi kertészkedés során be lehet dolgozni a talajba. 3-4 héttel később fokozatosan felszabaduló műtrágyát használjon.

Apalánták kiültetése előtt fontos, hogy a talajt kultivátorral vagyrotavatóval tartsuk műveletlen állapotban. Szükség szerint továbbra is használjunk gyomirtószert - Agil 100 EC -, és a tenyészidőszakban időnként trágyázzunk ammónium-szulfáttal - Forestina -, de nitrogénnel és káliummal védjük a túltrágyázástól is.

Ochorenie papriky

Betegségek és védelem

Atalaj rendelkezésre álló tápanyagellátottsága - az ajánlott műtrágyákfoszfor- és káliumtartalma - nagyban befolyásolja a kártevőkkel és a paprika leggyakoribb betegségeivel szembeni ellenálló képességet.

Különösen gyakran támadják meg gombabetegségek, mint aszárazpenész, a rothadás vagy a súlyos paprika stolbur, amelyekben a magképződés és a csírázás károsodik. A speciális gombaölő szerek - Prolectus- megfelelő intézkedést jelentenek.

Apaprika állapotát megzavarják a vírusok tipikus vektorai, amelyek közé tartoznak atripszek, a molyok és a levéltetvek. Ellenük már sok hasznos tanácsot adtunk. Használja ki ezeket, és ne hagyja, hogy a kártevők elrontsák azt, ami szinte mindennapi ételeink részét képezi.

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények