+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Hogyan fertőtlenítsük a kerti szerszámokat?

26.07.2021

Hogyan fertőtlenítsük a kerti szerszámokat?

Egykertész kincsei nem csak a termesztett gyümölcsök. Az igazi kincsek amegfelelő kertészszerszámok, amelyeket az évek során gyűjt össze munkája során. Ezek segítségével a kertész megmunkálhatja a talajt, javíthatja a kertet, és segíthet minden olyan szükséges tevékenységben, amelyet a kert megkövetel. A becsületes kertész szerszámai is megérdemlik a becsületes gondoskodást, amely biztosítja hosszú élettartamukat és mindenekelőtt működőképességüket.

Ručné náradie do záhrady

 

A rendszeres gondozás a funkcionális eszközök alapja

 

Tisztítsa meg akerti szerszámokat, különösen az ásókat, kapákat és kapákat, illetve a kerti kapákat:

  • ősszel - mielőtt téliesíti a szerszámokat,

  • tavasszal, ha ősszel kihagyta a takarítást ( atavaszi kerti munkákrészeként ),

  • azegyik növényről a másikra való átrakáskor - lehetőleg minden használat után,

  • ha bármilyen betegség jeleit látja a növényen.

Tippek az egyes eszközökhöz:

  1. Egy fapálcával rázza ki vagy törölje le azásókról, kapákról és metszőollókról a rárakódott földet, amely nedvességével hatással lenne az eszközökre, és később rozsdásodást okozna.

  2. Akesztyűket rendszeresen mossa, hogy megelőzze a mikrobák és baktériumok szaporodása által okozott dohos szagot.

  3. Ne hagyja a vizet feleslegesen állniaz öntözőkannában. A kis mennyiségű állóvíz gyorsan eltömődik cianobaktériumokkal, és az öntözőkanna belseje zsíros bevonatot kap.

Záhradný rýľ

 

Milyen fertőtlenítőszereket használjunk a kerti szerszámok fertőtlenítéséhez?

Azeszközök fertőtlenítéséhez használhat meleg vizet aktív klór hozzáadásával. Aktív klórt tartalmaznak az általános háztartási tisztítószerek.

Környezetbarátabb alternatíva azecet, amely minden háztartásban megtalálható. Hígítsa az ecetet óvatosan egy lavór meleg vízben, és tegye bele az eszközöket 5-10 percre.

Használjonkeménykefét adurva felületek szennyeződésének eltávolításához. Mindig tisztítsa meg a kisebb alkatrészeket, amelyeket külön-külön szét tud bontani. Használjon nyomósprayt, hogy könnyen eljusson a nehezebben hozzáférhető helyekre.

 

Figyelem
a szerszámok fa részeit ne tegyük vízbe. A fa fogantyúkat és más fa részeket a durva szennyeződésektől megtisztíthatjuk, csiszolópapíron átfuttathatjuk, majd megelőző és karbantartó intézkedésként olajjal, például lenolajjal bedörzsölhetjük.
afertőtlenített eszközöket további helyreállítási és revitalizációs eljárásoknak vethetik alá, mint például az olló és a talicska mechanikus részeinekfestése, csiszolása és élezése vagy kenése.

 

Miért ápoljuk és fertőtlenítsük a kerti szerszámokat?

 

Akerti szerszámok ápolása nem csak azok működőképességét és élettartamát hosszabbítja meg, de hatással van a termesztett növények jövőbeli egészségére is. A piszkos kerti szerszámok betegségeket terjeszthetnek a fertőzött növényekről az egészségesekre.

A gombák és más betegségek terjedésének megelőzésére az egyik legjobb módszer, ha rendszeresen vágja a fertőzött növényi részeket. Ha azonban egyszer egy beteg növényen vágást végez, a gombaspórák és a kórokozók megtapadnak az eszközein. Ha ugyanazokkal az eszközökkel egy egészséges növényt ápol, nagyon könnyen átviszi rá a betegségeket.

 

A penész, gombák megelőzése

A szerves maradványok idővel a gombák és penészgombák spóráinak táptalajává válnak, amelyeknövényi fertőzéseket okozhatnak - vágáskor és metszéskor, ahol nyílt seb marad. A növényekben gombás betegségeket okozó penészgombaspórák mikroszkopikus eredetűek és nagyon könnyen szaporodnak. A tiszta eszközök megakadályozzák e spórák esetleges elszaporodását.

Pleseň na listoch

 

Figyelem
ha a kertben gombabetegségek jelennek meg, elővigyázatosságból fertőtlenítse a szerszámokat aktív klórtartalmú tisztítószert tartalmazó meleg vízbe áztatva, vagy tisztítsa meg azokat egy előzőleg ecetbe áztatott ruhával. A megtisztított szerszámot szárítsa meg egy ruhával, és hagyja szabadon szellőzni.

 

A rozsda elkerülése

Ne hagyjon nedves földmaradványokata kerti szerszámokon , és ne hagyja őket az esőben sem. A rendszeres tisztítás megakadályozza a rozsdásodást, amely tompíthatja a szerszám éleit.

 

Arozsdás szerszámokat drótkefével át lehet kefélni és csiszolópapírral el lehet simítani, ami lekaparja a rozsdát. Ezután a szerszámot új festékkel le lehet festeni . Aszerszámokrendszeres karbantartása és olajozása segít elkerülni a korróziót.

 

Záhradné náradie

Szerszám élessége

Ajó állapotú szerszámokat az élesség jellemzi. Az éles szerszámok minden kerti munkával zökkenőmentesen megbirkóznak. Nem árt, ha időről időre megélezzük a szerszámokat, különösen, ha ásóról, ollóról vagy kaszáról van szó. Természetesen kerüljük az olyan szerszámok használatát, amelyek tompává válhatnak. Mindig az adott kerti munkához megfelelő szerszámtípust válasszunk.

 

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények