+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Hogyan és mikor ültessünk diófát?

31.08.2023

Hogyan és mikor ültessünk diófát?

Adió gyönyörű kiegészítője a nagy kerteknek - mert jó gondozással igazán magas és erőteljes fává nő, nagy gyökérzettel. Ugyanakkor rengeteg árnyékot is ad! Ha te is szeretnéd otthon termeszteni ezt a fát, olvasd el blogunkban, hogyan kell ezt megtenni.

A királyi dió jellemzői

Akirályi dió, latinul Juglans Regia, a hazánkban legelterjedtebb és legnépszerűbb termesztett diófajta. A fa éretten magas és masszív, fenséges megjelenésű. A dió tavasszal virágzik, hím- és nőivarú virágokkal egyaránt, ami sokféle beporzót vonz. Levelei páratlanok, 5-9 kisebb levélből állnak. A diót termesztik a terméséért, amely számos egészségügyi előnnyel jár, és nagyon népszerű a főzéshez és a sütéshez, de kemény és kiváló minőségű fája miatt is.

A dió egyéb, legismertebb fajtái:

  • Mandzsúriai dió (Juglans mandshurica)

  • Kőrisdió (Juglans cinerea)

  • Fekete dió (Juglans nigra)

  • Kis dió (Juglans microcarpa)

  • Japán dió (Juglans ailantifolia)

Hogyan kell diófát ültetni?

Mielőtt diófát ültetnénk, először is fontos egy dolgot tudnunk - a közelében vagy alatta nem nőhet zöldség, gyümölcs vagy akár fű sem. Ha beletörődött ebbe a ténybe, olvassa el, hogyan ültesse el álmai diófáját.

A diófát általában faiskolából vásárolt fiatal faként (általában 50 cm-től 150 cm-ig) ültetik el. Azegyes fák között 8-14 méteres távolságothagyunk (a fajta méretétől függően), és ideális esetben 60 x 70 cm-es gödörbe ültetjük őket. Ültetés előtt a gödröt kibélelhetjük jó minőségű, komposzttal kevert aljzattal.

Adiófa azon fák közé tartozik, amelyek meglehetősen igényesek a napfényre és a melegre. A fák aljába is ültethető, de termőképessége és terméshozama ekkor erősen korlátozott lehet. Fontos, hogy olyan helyre ültessük, ahol védve van az erős szelektől.

Adió a legjobban a közepes, sok kalciumot és humuszt tartalmazó talajokon érzi jól magát. Ültethető agyagos-homokos talajra is, ebben az esetben azonban sok csapadékból származó nedvességre van szüksége. Mély gyökérzetének köszönhetően a diófa öntözéssel önellátó - a fiatal fákat azonban fánként legalább 10-15 liter öntözésre van szükség, intenzív növekedés idején pedig még ennél is többre.

Mikor ültessünk diófát?

Adiófát tavasszal vagy ősszel lehet ültetni. A lényeg, hogy a talaj (még) ne legyen fagyott. Fiatal fák és őszi ültetés esetén fontos, hogy a fiatal fát az első évben megvédjük a fagytól - a gyökereket mulccsal védhetjük, a koronát pedig nem szőtt anyagba csomagolhatjuk. Így a fa biztonságosan, egészségesen vészeli át a következő évet.

Milyen gyorsan nő a diófa, és mikor kezd termőre fordulni?

Adiófa hosszú életű fa , és növekedése nagyon lassú. Az ültetést követő első évben szinte jelentéktelen lehet, ha a körülmények kevésbé kedvezőek. Az átlagos növekedési ütem körülbelül 20 centiméter évente, de az idősebb (10 éves vagy annál idősebb) fáknál a növekedés platójára érve felgyorsul, akár évi 50-100 cm-t is elérhet! A királyi dió végső mérete akár 40-50 méter is lehet. Ezért ültetéskor gondolkodjon igazán jó előre.

Körülbelül 10-15 évbetelik , mire adió meghozza az első gyümölcsöt . Ma már azonban olyan fajtákhoz is hozzá lehet jutni, amelyek már 4 év múlva meghozzák első termésüket.

Hogyan és mikor vágjuk a diót?

A diófa azon fák közé tartozik, amelyek nem igényelnek rendszeres metszést. Azonban nem tesz semmi rosszat, ha időről időre alaposan megrázza. Hogyan és mikor kell tehát metszeni vagy metszeni a diófát? Afiatal fa elültetése után a hajtásokat vissza kell vágni a jó koronanövekedés érdekében. Ekkor a metszés a fiatal fa föld feletti és föld alatti részeinek egyensúlyba hozásához szükséges. A későbbi időszakban (3 éves korig) ápolómetszést kell végezni - amely a vázágakat irányítja és kiegyensúlyozott koronát hoz létre. Későbbi életkorban nincs szükség nevelőmetszésre. 3-4 éves korban lehetséges és célszerű még egy ritkító metszést végezni, hogy a koronát ritkítsuk és végleges, kiegyensúlyozott megjelenést adjunk neki.

Természetesen a száraz, sérült és beteg ágak eltávolításais jó ötlet , hogy megelőzzük a felesleges vetést és a kártevők terjedését. A metszéseket a vegetációs időszak alatt végezze el, különben a nyílt vágásokon betegségek vagy kártevők fertőzhetnek.

A dió betegségei és kártevői

A diófa azon fajok közé tartozik, amelyek időnként kártevőknek és betegségeknek hódolnak. Ezért jó, ha előre tudja, mire számíthat, mivel egy nagy fa kezelése időigényesebb és költségesebb lehet.

  • Dió gyapjas adelgid - atka, amely a dió leveleit támadja meg; a leveleken hólyagszerű csészéket képez.

  • Alma levéltetű - bár ez a kártevő inkább az almafákat támadja meg, alkalmanként a diófát is megtámadhatja, és a gyümölcsök kukacosodása miatt - lárvái a gyümölcsbe fúródnak.
    Bora

Azolyan kártevők esetében, amelyeknek a lárvái is fejlődési stádiumban vannak, célszerű a dióféléket BORA-valkezelni .

  • Baktériumos foltosság - a gyümölcsön, a leveleken és a levélkéken vizes foltokat okoz, amelyek később elfeketednek és lehullanak, különösen csapadékos időjárás esetén terjed. Megelőzésre alkalmas a virágzás előtti és a virágzás utáni rézkészítményekkel történő permetezés. Ajánljuk például a Kuprikol 50 készítményt.

  • Kuprikol 50Levélbarnulás - antraknózis - A dió legismertebb és gazdaságilag legjelentősebb betegsége a dió gombabetegsége, az antraknózis. Kezdetben sárga, később barna foltokkal jelentkezik, amelyeket sötétvörös hálóval béleltek. A megfelelő permetszer a Kuprikol 50.

Ha többet szeretne megtudni a diófélék betegségeiről és kártevőiről, olvassa el cikkünket: A leggyakoribb diófélék betegségei.

A dió termesztése évtizedes dolog, és egy fa elég nagy területet foglal el - ezért gondolkodjon előre, és ami a legfontosabb, hagyjon elegendő helyet és időt. Megfelelő gondoskodással úgy gondoljuk, hogy néhány év múlva már az első gyümölcsöket és kellemes árnyékot adhatja, amire vágyik.

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények