+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Bab: Ültetés és termesztés a kedvenc zöldsége

17.04.2023

Bab: Ültetés és termesztés a kedvenc zöldsége

A bab az egyik legnépszerűbb hüvelyes a szlovákiai háztartásokban. Használhatja mártásokban, levesekben, köretként vagy ízletes, növényi fehérjével teli köretként. És nincs is könnyebb, mint otthon, a saját kertedben termeszteni! Hogyan kell csinálni? Olvassa el a következő sorokban.

pestovanie fazule

Mikor és hogyan ültessünk babot?

A bab egynyári növény, amelynek gyökérzete nagyon hasonlít a borsóéhoz. Léteznek vontatott és bokros fajtái, és általában közepes magasságú. A csüngő fajták jobban megfelelnek kisebb kertekbe, mivel kevesebb helyet foglalnak - de jó magasra nőnek.
A bab vetését nem kell siettetni, mivel eléggé hőigényes - fontos, hogy a fiatal növényeket megvédjük a tavaszi fagyoktól. Ezért a vetést már április végén elkezdhetjük, és május közepéig ültethetünk. A környezeti hőmérséklet nem csökkenhet 10 Celsius-fok alá.

A talaj előkészítése

A bab ültetése előtt fontos, hogy jól előkészítsük a talajt. A talajt ősszel alaposan át kell rostálni, tavasszal pedig az ültetés előtt meg kell rotaválni. Ezután káliumsót, linimentet és szuperfoszfátot kell beépíteni. Ababnak a közepes, laza, 6-7-es pH-értékű talajokfelelnek meg . Savanyú vagy lúgos talajon gyenge és rossz minőségű termést hoz.

sadenie fazule

Virágzás és hüvelykötés idején ismét ajánlatos a talajt mészkővel trágyázni. Abab szereti a komposztot, de óvakodjon a trágyától - azt nem tűri.

Hogyan ültessük és termesszük a babot?

Ababnak napos fekvésre, sok melegre és jó vízelvezetésű, agyagos-homokos talajravan szüksége, hogy jó kondícióban maradjon . Körülbelül két héttel a vetés előtt célszerű kálisót, kalcium-meszet és szuperfoszfátot keverni a talajba, amelyet előzőleg rotavátorral kezeltünk.

A cserjefajták esetében 40-60 cm-es sortávolsággal vagy 40 x 40 cm-es csomókban célszerű ültetni . Gödrönként 3-5 magot helyezzünk el. Vontatott fajták esetében ültessünk körbe kb. 6-8 magot, középen egy 2-3 méter hosszú támasztórúddal. A babot rendszeresen kapálni kell, a környező talajt pedig javítani kell, a sorokat pedig közvetlenül a virágzás előtt kell beásni.
Vigyázzunk arra, hogy a bab után milyen növényeket ültetünk a talajba. A babfélék és a hagymás zöldségek nem alkalmasak.

Ababszemek 8-14 napmúlva csíráznak ki , ekkor célszerű a talajt beöntözni, és ha csapadékos az év, gombabetegség elleni permetszerrel kezelni.

Abab nagyon igényes a nedvességre, ezért fontos a rendszeres, bőséges öntözés. Emellett magas páratartalomra is szüksége van. Kálium-, nitrogén- és kalciumigényes is.

Otthon magról is nevelhetünk babpalántákat - ezt a tevékenységet a gyerekek is értékelni fogják. Egyszerűen helyezze a babot vattára egy tálcában, fedje le egy második réteg vattával és öntözze meg. Néhány nap múlva csírázó magokat kapsz, amelyeket cserépbe vagy földbe ültethetsz.

A bab betakarítása

Ababot akkorkell betakarítani , amikor a hüvely letört a szárról. Ezenkívül az érett hüvelyekkel teli növények levelei fokozatosan elhervadnak és megsárgulnak - innen tudhatja, hogy mikor van itt az ideje a betakarításnak. Fontos, hogy az érett hüvelyeket minden nap leszedjük, hogy a többi hüvelyt virágzásra és érésre ösztönözzük. A babot általában nyár végén szüretelik.

A babfajták

Aközönséges bab az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban ültetett faj. Kerti babnak vagy bokorbabnak (a bokros fajták esetében) is nevezik. Népszerű bokorbab például a zöld hüvelyű bokorbab vagy a sárga hüvelyű bokorbab. Ha egész hüvelyű babot termeszt későbbi felhasználásra, válasszon az Aidagold, a Gusty vagy a Satelit fajták közül. Ha inkább magról termesztett babot szeretne termeszteni, válasszon az Inka, Petra, Carmen vagy Yin Yang fajták közül.

Askarlátbabot általában díszbabként termesztik, de a magok ehetők. Mélyvörös virágai vannak, és a magok színe is hasonló. A legnépszerűbb fajta a Scarlet, amelynek a termése a lilától a feketéig terjedő foltos színű.

a bab kártevői

Aleggyakoribb kártevők közé tartoznak alevéltetvek, az antraknózis és más gombabetegségek, valamint az ugrómolyok. Fontos, hogy a levéltetveket felfedezésük után minél hamarabb ki kell irtani, mivel rendkívül gyorsan elszaporodnak és egész növényeket pusztítanak el, valamint különböző vírusos betegségeket is terjesztenek. A megelőzésre alkalmasak a ragasztólapok.

 škodcovia fazule

Az antracnózis barna kerek foltokat okoz, amelyek fokozatosan összeolvadnak. A hüvelyekből a gomba a magokba is belenő, és ahogy a betegség terjed, az egész növény fokozatosan elszárad és kiszárad.

Reméljük, hogy babültetése sikeres lesz, és néhány hónap múlva szép és bőséges termésnek örülhet.

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények