+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Tudja meg, hogyan kell hatástalanítani az ugrásokat

17.08.2020

Tudja meg, hogyan kell hatástalanítani az ugrásokat

Škodca skočka na liste

A csípőszegfű egyike azoknak a kártevőknek, amelyek egyáltalán nem károsítanak, vagy szinte az egész termést megtámadják. Leginkább a gumós palánták állományait károsítja, de megtalálható a kukoricán, repcén, babon, padlizsánon, burgonyán és paradicsomon is. Arról, hogy mi jellemző az életciklusukra, hogyan védekezhetünk ellenük, és milyen konkrét lehetőségeink vannak, ebben a cikkben olvashat.

 

Hogyan ismerhető fel ez a kártevő?

Apró bogárkáknak minősítjük őket, amelyeknek rendkívül fejlett testük van a mozgáshoz és az ellenálláshoz. A kifejlett egyedek teste rövidebb, enyhén ívelt, és a fürtökön sárga hosszanti csíkok árulkodó jelek. A legszembetűnőbb ismertetőjegyek a rövid antennák és a harmadik pár ugráló hátsó láb.

Mely fajokat támadják meg leginkább, és milyen körülmények ideálisak számukra?

Skočky požierajú rastlinu

Ahőmérsékleti viszonyok a legkritikusabb tényező az életciklusukban -száraz, meleg időjárásra van szükségük a teleléshez. a fiatal lárvák már áprilisban (- 7-8 °C) képesek megtámadni a különböző kultúrnövényeket (káposztafélék, tavaszi repce).

 

Figyelem
A legnagyobb tápanyagfelvétel időszakában (2-6 hét) kikelt lárvák nem okozhatnak azonnali kárt. A káposztalepke és a repcalepke közötti különbség látható. A mezei és a fekete ugró (Phyllotreta undulata) szintén elterjedt. Lásd még a Betegség- és kártevőkatalógusunkat, ahol további információk találhatók ezekről a bogarakról.

Emlékeztetőül: bár a káposztalepke lárvái (a levelek aljáról) anövények gyökerével táplálkoznak, ily módon nem nagyon kell tartani tőlük.

Skočky zničili listy rastliny požieraním

Elszaporodhatnak azonban, és egészen a két valódi levél állapotáig (a szárazság által hátrányosan befolyásolt növekedés) veszélyeztethetik a fiatal állományokat .

a kártétel acsírázó repceállományokban a legkifejezettebb - imágóik ősszel, közvetlenül a tojásrakás előtt vannak, így a kifejlett egyedek tavasszal válnak különösen nagy kártevővé. Tevékenységük hatására a felszín alatt sekély, rágott levelek keletkeznek, az érett leveleken apró, akár 3 mm-es lyukakkal és nyílásokkal. Kivételt képez ez alól a nyáron vetett kínai kel, amelyet a fejlődés bármely szakaszában veszélyeztethet. A termés gyorsan kiszárad és elpusztul.

 

Ajánlott megelőzés

Acsípőszegfű akár négy generáció is lehet egy évben, ezért fontos, hogy a nyár után alaposan ritkítsuk ki a növény hátsó részét. hulladékot (különösen a káposztafélék gyomnövényeit), és csak az ajánlott maradványokat használjuk fel a komposztban. További ajánlás a túlművelés - a talaj jó lazítása rozsdamentes acél kultivátorral érhető el, ami viszont megakadályozza a bogarak telelési körülményeit.

Záhradkári kontrolujú stav škodcov v riadkoch

 

Tippünk
A talajba dolgozás mellett az öntözés és a közvetlen védelemre szolgáló nem szőtt szövetek használata is nagyszerű megelőző intézkedések. Olvasson többet a széleskörű felhasználási lehetőségekről és a szövött szövetekhez való viszonyáról.

 

Hogyan lehet biológiai eszközökkel hatékonyabbá tenni a megelőzés hatásait?

Ha egyszer elszaporodtak ,napok alatt elpusztíthatják a termést. Ezért a hatékony megelőzés további kiterjesztése a menta, a sh paradicsommal vagy kaporral, és ugyanilyen utóízzel. A sárga ragasztótáblák szintén biológiai védelmet jelentenek a kihagyások ellen - ugyanolyan hatékonyak a jelzésre, mint a közvetlen védelemre.

Ručný postrekovač proti skočkám

Vita a piretroidok hatásairól

Ezek kategorikusan valahol a célzott biológiai vagy az érzékenyebb kémiai védelem között helyezkednek el. Afénystabil szintetikus piretroidok készítményei kisebb kerti területekre ajánlottak - ezek a mert rövidebb a szermaradvány-hatásuk, és kontaktölő hatásuk a parcellán belüli kártevőkre korlátozódik.

Nagyobb fertőzöttség esetén a permetezést többször meg kell ismételni (akár 48 óránál rövidebb időközönként is, ami fizikailag és anyagilag is megterhelő).

Gyorsan ható mérgek

A karbamátvegyületeketbármely kert vagy erdőterületökológiai egyensúlyának gyors helyreállítására használják. A Primor 50 wg ezeket tartalmazza, ráadásul transzlokálódik és mélyen hat. Kíméletes a talajban történő lebomlás során és a természetes ragadozókkal szemben.

Skočky škodcovia rastlín
Tudja, hogy
a Karate Zeon 5 CS-ben lévő piretroid rovarölő összetevők hatását gyakran hasonlítják össze a Calypso 480 sc-ben lévő progresszív kezeléssel? Ez utóbbi a klórkonotonil csoportból származó új anyaggal, a tiaklopriddal van dúsítva, és jó ökotoxikológiai paramétereket tart meg. A légi kijuttatás mellett alkalmas a kertekben és üvegházakban történő rutinszerű, nem professzionális használatra.

Záró tanácsok

Ha ezekben a napokban más kártevők miatt aggódik a kertjében, mint például a túlszaporodott hangyák ,irtja ki ezeket a csúszó-mászó rovarokat egyszer és mindenk orra a szerves vagy hatékony vegyszeres alternatívák valamelyikével. Számos kombináció is bevált ügyfeleinknél ☺

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények