+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Permetező vagy harmatcsöpögtető? Melyik a legjobb Önnek?

09.03.2020

Permetező vagy harmatcsöpögtető? Melyik a legjobb Önnek?

Mindig a csomagoláson található utasításoknak megfelelően használja a spray mennyiségét. A levélnövekedés elősegítése érdekében adjon a permethez lombtrágyát. A termék megfelelő eloszlatásáhozválaszthat permetezőgépet vagy harmatpermetet. A nagyobb gyümölcsösök és kertek tulajdonosai számára a nagyobb teljesítményű, nagy nyomással rendelkező motoros és vezeték nélküli permetezőgépeket ajánljuk.

Alegtöbb, kis és közepes méretű kerttel és gyümölcsössel rendelkező kertésznek kétféle kézi permetezőt ajánlunk - hátizsákos és kézi permetezőt. Ezek előnye a kedvező, 20 eurós ár és az alacsony romlás, mivel működtetésükhöz nincs szükség sem technológiára, sem üzemanyagra, csak kézi erőre. Üres állapotban körülbelül 5 kg a súlyuk. Az ár a térfogattal, a barban megadott maximális üzemi nyomás magasságával és a szórócső hosszával nő. A hátizsákos kézi permetezőgépek 12 litertől körülbelül 20 literig terjednek.

Akézi permetezők általában 1-2 literes térfogatúak (hasonlóan a virágokra szánt vizes kézi permetezőhöz) és 2-3 bar nyomásúak , denagyobb, 5 literes permetezőkis kaphatók. Sok permetezőgéphez tartozékokat kell vásárolni, például különböző fúvókákat és hosszabbító rudakat.

Záhradník postrekuje záhradu chrbtovým postrekovačom Ručný záhradný postrekovač

Permetező vagy szórófej?

Sok kertésznek eltérő véleménye van a harmatspriccerekről és a permetezőkről, mivel használatuk a kert méretétől és a kezelendő növényektől függ. Összefoglaltuk Önnek mindkét gép előnyeit és hátrányait.

Motorový rosič

A harmatszórók előnyei

Sok kertész a zöldségfélék és gyümölcsfák permetezéséheza harmatpermetezőttartja előnyösebbnek, mivel aeroszolja kíméletesebb. A harmatpont a részecskéket a légáramlatban szállítja, így azok kisebbek (kb. 100 um). Az aeroszolban lévő levegő mennyisége szabályozható. Más kertészek viszont elsősorban nagy területeken, szőlőültetvényekben, gyümölcsösökben vagy más nagy kultúrákban használják a harmatpontot. A harmatfúvókák alapjára különböző burkolatokat lehet felszerelni - diffúzor, ULV, kétoldalas osztás stb.

A harmatpont hátrányai

Bár kíméletesebb és nem ragasztja a leveleket, sok kertésznek fenntartásai vannak a hiányával kapcsolatban lefedettséggel és a permet pontatlan elhelyezésével kapcsolatban, ezért nem tartják olyan hatékonynak. A permet állaga miatt még teljes szélcsendben sem lehet nagyobb távolságra eljuttatni.

Mechanický chrbtový záhradný postrekovač

A permetezőgépek előnyei

Előnye a fúvókák tartozékainak nagy száma és a szórópálcák vagy a különböző fúvókatartók változatossága. A permetezőgéphez 10 m-es, permetezési nyomástartóval ellátott nyomáshosszabbító tömlő csatlakoztatható. Ez lehetővé teszi a permetezés pontos célzását akár 10 m távolságból is.

A permetezőgépek hátrányai

A permetezők durvább aeroszolt bocsátanak ki (kb. 300-400 um) - a részecskék nem nyernek mozgási energiát, mivel nincs hordozóközegük. Ezért a permetezőgép alkalmasabb rövidebb távolságokra. Ha nagyobb távolságot szeretne vele eltalálni, akkor nagyobb teljesítményű modellre lesz szüksége.

A megfelelő permetező kiválasztásakor a legjobb, ha összehasonlítja a paramétereket, és figyelembe veszi az árat. Minden az Ön kertjének méretétől függ. Ha aggódik, hogy tönkreteszi a termését a rossz permetezőszer kiválasztásával, akkor ebben a cikkben mindent megtudhat, amit akelés előtti permetezésről tudni kell.

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények