+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Mit mivel termesszünk, hogy maximalizáljuk a terméshozamot és a helyet?

16.02.2021

Mit mivel termesszünk, hogy maximalizáljuk a terméshozamot és a helyet?

Hogyan szervezhetjük meg a kertben való ültetést, hogy a végén bőséges termésnek örülhessünk? Mivel nem minden növényfaj tűri jól egymást, ezért ezt a különlegességet készítettük el nektek - milyen kombinációkat keressetek, és mit tegyetek méterekre egymástól?

kontrola rastu paradajok otca s deťmi v záhrade

Mi az a társas, társas termesztés? Milyen előnyökkel jár?

A szezon elején különböző zöldségek, zöldségek és virágok, valamint fűszernövények kombinációit ültessük közös sorokba. mivel ezek fejlődnek, javítják a terméshozamot és a tápanyagtartalmat, és támogatják egymást a kedvezőtlen körülmények között. A társas ültetés során azokra a növényekre összpontosítunk, amelyek tápanyagigénye, talajminősége, öntözés, fény és trágyázás tekintetében hasonlóak. E létfontosságú feltételek mellett nagyjából azonos ültetési időpontra is törekszünk.

Akertészeknek ez a talaj kevésbé igényli azidőjárás-mentesítést, illetve a kártevők és penészgombák elleni permetszerek kiválasztását.

Az ellentétek a kertben is vonzzák egymást?

  • Az alapvető kombináció a magasabb növények és az alacsonyabbak együttes termesztése, amelyek árnyékot és szélvédelmet biztosítanak, de a növekedésük során is támogatják őket. Jó példa erre a kukorica termesztése futóbabbal, dinnyével, uborkával vagy borsóval.

  • Nem minden növény "vonzó", illatában és színében érdekes a beporzás szempontjából. Egy másik példa a kártevők elleni védekezés, pl. bazsalikomot ültetni burgonya mellé ahernyókellen .

  • Anitrogénfelvételfontos a vegetációs időszak elején - különösen a bab képes a nitrogént megkötni és a talajban tárolni. Javítják a trágyázási folyamatot és a terméshozamot.

  • Afokhagyma, a hagyma és a póréhagyma a borsó vagy a futóbab közelében megfoszthatja őket a tápanyagoktól.

Anövekedés serkentésére alkalmas kombinációk

A virágok és a zöld részek növekedése az elsődleges mutatója annak, hogy helyesen ültettünk-e. Azáttekintő táblázatban, hogy mit mivel ültessünk együtt, egyéb kritériumokat is talál, amelyek hozzájárulnak az eredményes termékenységhez.

detail na rast uhoriek na presvetlenom mieste v záhrade

Axamintát, körömvirágot, cickafarkot vagy petúniát és majoránnát mindenféle zöldséggel együtt termeszthetünk. A kapor a kelkáposzta, a káposzta, a karfiol, a brokkoli vagy az uborka körül jól működik együtt a növekedés serkentésére.

A nedvesség megtartása és a minimális gyomirtás érdekében

A legjobb példa erre a tökfélék együtt ültetése a kúszóbabokkal és a kukoricával. A tökfélék azt is megakadályozzák, hogy a gyomok gyökeret eresszenek a borsó és a bab körül. Az ágyásokat csak időnként kell gyomlálni, ha a salátát sárgarépával és retekkel kombinálja, a szóját és a kukoricát pedig burgonya köré ülteti.

Rovar- és kártevőirtóként, a penészgombák és daganatok enyhítésére.

Minden évben megizzad a kertben a kártevők és a bosszantó rovarok eltávolításával? A jól bevált ,nem száradó rovarragasztóthasználja ehhez ? Kevesebb gondja lesz, ha káposztaféléket ültet a hagymái köré - megkíméli ugróbogaraktól és más apró bogaraktól, és a rosszindulatú betegségekkel szemben is ellenállóbbak lesznek.

Hasonló védelmet teremthetsz a kártevők ellen a kis gyümölcsök (eper és málna) körül, ha fokhagymát ültetsz.

Ha a paszternákot és a szamócát együtt termesztjük, az segít az ízek javításában, és a kártevők ellen is védelmet nyújt. A paszternák azonban nem jön ki jól a sárgarépával vagy a paradicsommal.

csodálatos ízfokozás

zber zemiakov do vedra ochrannými rukavicami pomocou rýľu

Ki ne érezné a majoránna, a bazsalikom, a petrezselyem vagy a menta illatát a kertben? A vízitorma szintén értékes ízfokozója a paradicsomnak, a menta pedig a burgonyához és a káposztához ajánlott.

A bazsalikom előnye, hogy szinte minden zöldséggel és kis gyümölccsel jól tolerálható.

Figyelem
Ahhoz, hogy a sorban termesztés jövedelmező legyen, ne ültessünk a közelébe cserjéket vagy gyümölcsfákat. A király dió és a kókuszdió nagyon tápanyagigényes.

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények