+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Hogyan teleltesse a kertjét, hogy tavasszal megkímélje magát a bajtól?

28.11.2019

Hogyan teleltesse a kertjét, hogy tavasszal megkímélje magát a bajtól?

hrable, záhrada, jeseň, lístie

A tél szeszélyeit nem lehet megjósolni. A kertészek számára fontos, hogy a kertet felkészítsék a téli szezonra, hogy a termés, az örökzöldekcserjék, a gyep és a tiszta vízfelületek a következő szezonban is élvezhetők legyenek. Mai cikkünkből megtudhatja, mire kell figyelni a kertben, és milyen termékek alkalmasak a használatra.

1. Gyep

A mélyzöld gyep talán a kert legbeszédesebb eleme. Messziről nézve szinte minden kertben ez foglalja el a legnagyobb területet. Hogy megvédje a gyepet a kártevőktől és a penészgombáktól, célszerű október végén utoljára lenyírni. Célszerű a szokásosnál magasabbra hagyni a füvet, és folytatni a munkát.

Akövetkező lépés, hogy megismerkedjen a lenyírt gyepmegfelelő táplálásával és védelmével. A késő őszi trágyázáshoz szakértői szemcsés műtrágyák is szóba jöhetnek. Ezek nagy arányban tartalmaznak káliumot, amely megvédi a gyepet a fagyástól és a gombás betegségektől. Több ilyen termék kora nyáron is használható a gyep optimális nedvességtartalmának elősegítésére.

Expertné jesenné granulované hnojivo

2. Mi a helyzet a fertőzött lombokkal?

Az utolsó fűnyírás után ügyeljen a levelek és a fertőzött ágak rendszeres gereblyézésére. Fontos, hogy ne teremtsen táptalajt a lisztharmatnak. Ez biztosan nem járulna hozzá a gyep megjelenéséhez és funkcionalitásához. Azőszi munkákhoz leggyakrabban használt kerti eszköz mindig is a gereblye volt. A forradalmi technológiának köszönhetően élvezheti az egyedi alakításukat, amely megóvja őket a füvektől és gallyaktól. A munka sokkal hatékonyabb lesz. Speciális porszívókkal vagy aprítókkal még könnyebbé teheti a munkát.

hrable na lístie v záhrade

3. Hogyan kell ápolni a komposztot?

Például ügyeljen arra, hogy a diófa leveleit amunka során alaposan eltávolítsa. Nagyon veszélyes anyagokat tartalmaz, és jelentős károkat okozhat a gyepben. Az első hótakaró előtt érdemes a gyephez bőven megfelelő enzimes készítménnyel komposztot adni. Ha csak zöldség- és gyümölcshulladékot, burgonyahéjat vagy tojáshéjat komposztál, akkor a keveréket hatékony anaerob baktériumokkal kell dúsítani, hogy javítsa az általános folyamatot.

kompost, zelenina, ovocie, biologický odpad

4. Zöldség- és virágágyások

Az ágyások téli álomba helyezése minden kertész szívét megszakítja. Agyökérzöldségek, különösen a zeller és a petrezselyemágyásait a lehető leghamarabb ürítse ki . A spenót, a kelbimbó és a kínai káposzta jól bírja az enyhe fagyokat, de lombréteggel kell védeni őket. Gyomláljon, gereblyézzen, és adjon hozzá egyedi szerves trágyakeveréket. Válasszon olyanokat, amelyek növelik a talaj humusztartalmát, pótolják a hiányzó tápanyagokat és nyomelemeket.

Azágyások ideális trágyája atehéntrágya. Ez egy olyan szerves, minden célra használható műtrágya, amely az egész kertben használható, a virágágyásoktól kezdve az egészséges zöldségekig és gyümölcsökig.

Ha többet szeretne megtudni az AGRO műtrágyáról, nézze meg ennek a cégnek a >> jelentését <<

Az ősz folyamán évelő növényeidet egy olyan általános célú őszi műtrágyával élesztheted újjá, amely magas kálium- és alacsony nitrogéntartalmú. A tél előtt a gyomok érlelésére szolgál, hogy a növények jó kondícióban és egészséges megjelenésűek legyenek. Távolítsa el a gyomokat, szellőztesse meg a talajt, és óvatosan vágja vissza az évelők virágzó részeit. Fedjük le az ágyást száraz levelekkel és egy nem szőtt szigetelőréteggel, hogy megvédjük a növényeket a fagytól és a kártevőktől.

Tépkedje le azegészséges fűszernövényekleveleit , és hagyja őket télire megszáradni. Azokat a növényeket, amelyek nem tűrik a fagyot, cserepezze be, és tárolja őket száraz, de hűvösebb helyen. Legyen óvatos az öntözéssel, mivel a növények télen különösen érzékenyek erre, és elpusztulhatnak.

Akertben a rózsákatmindenképpen védje a hidegtől . Ha az ágyást bármilyen penész megtámadta, szerezzen be speciális rózsavédőszert, vágja vissza a hajtásokat, és tavasszal metszse vissza. A talajt szorosan be kell tömöríteni az ágyásba. Használjon komposztot és megfelelő kertészeti aljzatot. A koronát tekerje be juta kendővel, és kösse szorosan össze. Kora ősszel még mindig jó alkalom az új rózsabokrok ültetésére.

Bielo-oranžová ruža

5. Fák

Azültetett tűlevelűeket és örökzöld cserjéket napfényes időben öntözze. A fagyra érzékenyebbeket tekerje be jutába, úgy, hogy a tetejük kilógjon. Töltse meg a belsejét száraz levelekkel. Ellenőrizze a fák támasztékát, ahol szükséges, és ugyanilyen gondossággal kösse le az oszlopos tűlevelűeket. Ellenkező esetben a hó és a szél nagyon könnyen károsíthatja őket. Védje az alacsonyabb cserjéket halmozott levelekkel és különleges természetesm Dél-Amerikából származó madárürülékből - Hostic Guano- készült műtrágya, amelyet az aljzatba kevernek. A növények teleltetésének fontos része a gyümölcsfák és szőlőfajták téli metszésének helyes elvégzése. Ha a téli metszéssel kapcsolatban további információkra van szüksége, olvassa el a >>Hogyan kelltélen metszeni a gyümölcsfákat << című cikket.

Drevina ihličnanu

4. Szikla

Először is kezdje meg a szokásos őszi munkálatokat, amelyek a levelek, gallyak és gyomok eltakarítását foglalják magukban. Szórjon kavicsokat, és a nagyon érzékeny sziklagyepek esetében szerezzen be egy üvegtetőt, hogy megvédje őket az időjárástól. Fontos az is, hogy a sziklakertet tűlevelűekkel fedjük be.

5. Tó

A tó lecsapolása nem szükséges, ha az ajánlott mélységben van, vagy ha mély fenekű, fóliás tavat választott. Atavak és tavak megfelelő téliesítéséhez ajánlott természetes baktérium-enzimes termékekethasználni a tavak és tavak tisztán tartásához. Ezek megvédik őket az algáktól, a zöld víztől és a szerves szennyeződésektől.

Különösen a műanyag- és betontavak esetében ajánlatos legalább háromévente egyszer leengedni a vizet. Javítsa ki a tó repedéseit, tisztítsa meg a területet a törmeléktől és a fertőzött levelektől, ellenőrizze a szűrőrendszert és a megfelelő víztechnológiát. Amint a hőmérséklet 5 °C alá csökken, óvatosan kapcsolja ki a tó berendezéseit és tartozékait. Gondoskodjon a fedőanyag megfelelő rögzítéséről. Ami a tó növényzetét illeti, sok tavirózsa és lombozat ellenálló.

Jazierko

6. Mit lehet még ültetni?

A késő ősz ideális időszak a virághagymák és gyümölcsfák ültetésére. Ültethet tulipánokat, krókuszokat, jácintokat és nárciszokat. A gyümölcsfák közé tartoznak az almafák, a körtefák, a cseresznyefák és az áfonya. Biztosítson számukra elegendő tápanyagot és öntözést, hogy a tavasz a kertjében pozitív meglepetést okozzon.

Tulipány

Egy jó utolsó tanács, hogy a tél beköszönte előtt gondosan tegyen el minden kerti szerszámot, öntözőeszközt, tömlőt és csapot egyszáraz helyre. Ezzel nem csak az aggodalmakat, de az anyagi károkat is megelőzheti rögtön a tavasz kezdetén.

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények